Prestavna ročica za avto

Vse funkcije avtomobilske prestavne ročice

Prestavna ročica za avto predstavlja obvezen del opreme vsakega vozila. Njena ključna naloga je omogočanje menjavanja prestav avta. S tem pa lahko na čim bolj učinkovit način deluje motor vozila. Na takšen obvezen del opreme lahko naletite v avtih s samodejnim menjalnikom, prav tako v avtih z ročnim menjalnikom. Tudi to je dokaz, da gre za nepogrešljiv avto del.

Na prvi pogled se za mnoge zdi, da je prestavna ročica za avto samo nek estetsko dodatek v notranjosti vozila, vendar gre torej za sila pomemben element avto opreme. Brez nje vožnja avtomobila sploh ne bi bila možna. Praviloma je takšna ročica nameščena med sprednjima sedežema vozila, na njenem vrhu pa je označen vzorec prestavljanja. To je koristno za voznika, saj mu pokaže, v katero smer mora element premikati pri izbiri določene prestave.

Znaki težav prestavne avto ročice

Vsak voznik avta je v času vožnje v nenehnem stiku s prestavno ročico. Posledično se takšen avto del lahko precej hitro obrabi ali celo poškoduje. Ravno zato je še toliko pomembneje, da natančno veste, kdaj je čas za njeno menjavo.

Prvi znak za težave prestavne ročice za avto je zagotovo to, da vozilo ne prestavi takoj v določeno prestavo. To se lahko pripeti tako pri avtomatskih kot pri ročnih menjalnikih. V takšni situaciji je vsekakor pametno temeljiteje pregledati tudi sklopko avta.

Prestavna ročica za avto
Prestavna ročica za avto se lahko enostavno zamenja

Seveda se prestavna ročica za avto zamenja za novo tudi v primeru, če želite, da bi izgledala bolj privlačneje. V tem primeru gre za zamenjavo zgolj zaradi estetske vrednosti.

Kako izbrati najprimernejšo prestavno avtomobilsko ročico?

Pri izbiri nove prestavne avto ročice mnogi vozniki dajejo prednost predvsem zasnovi, prav tako njenemu izgledu. Na voljo so različni slogi prestavnih avto ročic. Izbirate lahko med povsem preprosto oblikovanimi, ki so najpogosteje v obliki krogel, prav tako med tistimi, ki so v obliki biljardnih palic.

YouTube video
Kako enostavno zamenjati prestavo in narediti manj napak

Seveda je izgled drugotnega pomena. Precej bolj kot zunanja podoba je pomembno, da je prestavna ročica za avto povsem primerna glede na tip oziroma model avta. Pri izbiri je treba posebno pozornost nameniti načinu prestavljanja z vzvratno vožnjo. Za nekatere modele avtomobilov je namreč značilno, da imajo prestavljanje z dvigom navzgor. Spet drugi pa s potiskom navzdol. Lahko rečemo, da je univerzalna prestavna ročica za avto pogosto najboljša možna izbira.

Materiali prestavne ročice za vozila

Pri izbiri prestavne avto ročice preverite tudi, iz kakšnega materiala je izdelana. Na voljo so modeli različnih materialov. Običajno pa je njeno ogrodje narejene iz kakovostne aluminijeve zlitine, lahko tudi celo iz karbona.

Prestavna ročica za avto
Prestavna ročica za avto je na voljo iz različnih materialov

Njen vrhnji del je pogosto narejen iz plastike ali pa iz kakovostnega usnja. Ta je izjemno prijeten in mehek na dotik, prav tako zelo vzdržljiv oziroma trpežen.

Vedno dobrodošla dodatna oprema za avto

Medtem ko so nekateri deli za avto obvezni in brez njih vožnja sploh ne bi bila mogoča, pa obstaja vrsto izdelkov, ki niso tako obvezni. Namenjeni pa so predvsem temu, da je vožnja lahko še bolj udobna in prijetna, morda tudi varnejša. To je dodatna oprema za avto, ki se lahko namešča tako v notranjost kot zunanjost vozila.

Na kaj najprej pomislite, ko rečemo dodatna oprema za avto? Tisti, ki veliko potujete, ste verjetno najprej pomislili na strešne nosilce oziroma na strešne kovčke. Ti v zadnjem času na sploh veljajo za najbolj priljubljeno dodatno opremo avtomobilov.

Namen dodatne opreme za avto

Vsekakor avtomobilska dodatna oprema ni namenjena samo udobju ali pa lepotnemu oziroma estetskemu namenu. V tem primeru lahko govorimo celo o obvezni opremi, kamor na primer sodijo žarnice, pnevmatike, brisalci, akumulatorji, motorna olja, tekočine za čiščenje avtomobilskih stekel in še bi lahko naštevali.

Tudi brez omenjene dodatne opreme za avtomobile je vožnja v resnici lahko nemogoča ali manj varna. Izdelki za čiščenje vozila in maziva za podmazovanje delov za avto pa omogočajo optimalno nego vozila. Zanje pa lahko trdimo, da vplivajo ne samo na vožnjo in udobje, temveč tudi na lepši videz jeklenega konjička.

Nakup obvezne in dodatne opreme za avtomobile

Ne glede na to, ali morate zamenjati obvezen avto del, ki se vam je pokvaril, ali v avto ali nanj želite namestiti kos dodatne opreme, je ključnega pomena, kje boste avto izdelek kupili.

Verjetno ste opazili, da dandanes marsikaj za vozila lahko kupite že v malce bolje založeni prodajalni, in to za smešno nizko ceno. Tega vam seveda strokovnjaki ne priporočajo. Menijo, da je treba takšne izdelke nakupovati zgolj v specializiranih trgovinah z avto deli.

Iz iste kategorije: