jet čelade

Ponudba čelad za motoriste

Čelada za motoriste velja za enega od najpomembnejših delov motoristične varnostne opreme. Na trgu lahko v povezavi s tem najdete izjemno bogato in raznoliko ponudbo. A ravno zaradi velike ponudbe je včasih težko izbrati primerno vrsto čelade za motor. Pred nakupom je zato treba obvezno vedeti, katera čelada je najprimernejša za nas in na kaj moramo pri izbiri predvsem paziti.

Sicer pa sodobno zasnovane motoristične čelade lahko razdelimo na pet oziroma šest različnih zasnov. Vsaka med njimi ponuja nekoliko drugačno obliko, prav tako funkcionalnost, stopnjo zaščite glave motorista. Na voljo so na primer integralne oziroma zaprte čelade, preklopne čelade, čelade za skuter ali jet čelade in še druge vrste.

Spoznajte jet čelade

Med številnimi vrstami čelad za motoriste lahko srečate tudi tako imenovane jet čelade, ki jih imenujemo tudi odprte čelade. Nekateri pa takšni moto opremi rečejo tudi mestna čelada. A ne glede na poimenovanje takšno opremo uporabljajo predvsem motoristi, ki se najbolj pogosto s svojim jeklenim konjičkom vozijo po mestu. Ker so priljubljene tudi pri uporabnikih skuterjev, jim ne nazadnje lahko rečemo tudi čelade za skuter.

jet čelade za vožnjo po mestu
Jet čelade imajo veliko poimenovanj, odprte čelade, mestne čelade, ne nazadnje lahko rečemo tudi čelade za skuter, a ne glede na poimenovanje takšno opremo uporabljajo predvsem motoristi, ki se najbolj pogosto s svojim jeklenim konjičkom vozijo po mestu.

Gre torej za moto čelado, ki ima odprt obrazni del, torej brada ni posebej zaščitena. Nekateri modeli imajo tudi vgrajen vizir, drugi ne. V primerjavi z integralnimi čeladami so takšne precej lažje in po merah tudi manjše. Ponujajo pa seveda manj zaščite.

Kaj so modularne ali cross-over čelade?

Modularne čelade pa so zasnovane kot kombinacija najrazličnejših vrst čelad. Lahko vključujejo snemljivo zaščito za brado, različne vrste vizirjev, senčnik ter podobno. Takšno opremo torej uporabnik lahko hitro kar sam predela v najrazličnejše konfiguracije.

Čeprav je delež omenjene zaščitne moto opreme na trgu zelo majhen, pa se v zadnjem času precej hitro povečuje.

Se polčelade štejejo za pravo vrsto čelad?

Medtem ko so skuter čelade in druge vrste zaščitne opreme precej pogosto opaženi, pa so manj pogoste tako imenovane polčelade.

  • V resnici nimajo homologacije in se torej ne štejejo kot prava vrsta čelad.
  • Narejene so iz preproste školjke iz umetne mase. Vključujejo pripenjalni podbradni pašček.
  • Zaradi svoje zasnove polčelade ponujajo zelo malo zaščite.

Motoristom jih strokovnjaki seveda odsvetujejo za uporabo.

LS2 predstavljajo visokokakovostne motoristične čelade

Zagotovo poznate odlične LS2 čelade. LS2 je namreč blagovna znamka motoristične opreme, ki se ponaša z visoko kakovostnimi izdelki za zaščito, nudi pa tudi udobje med vožnjo z jeklenimi konjički. Čelade tega proizvajalca so izdelane iz najbolj kakovostnih materialov, za njih pa so značilne zelo napredne tehnologije.

Čelade LS2 za popolno zaščito in udobje
Čelade LS2 vam nudijo popolno zaščito in udobje med vožnjo, ker so izdelane iz najbolj kakovostnih materialov, za njih pa so značilne zelo napredne tehnologije.

Omenjena oprema vam omogoča popolno zaščito pred udarci in popolno udobje med vožnjo. Notranja obloga je narejena iz visoko kakovostnih materialov, ki omogočajo optimalno prileganje in med vožnjo zmanjšujejo vibracijo. Vizirji za čelade LS2 so zasnovani na takšen način, da lahko ves čas zagotavljajo dovolj širok pogled na cesto, hkrati pa imajo tudi sistem za hitro menjavo.

Tehnologija in inovativni dizajn LS2 čelad

Čelade LS2 se lahko pohvalijo tudi z inovativnim pristopom k oblikovanju ter izdelavi. Izdelki imajo edinstvene lastnosti, na primer sisteme za zmanjševanje hrupa, sisteme za vgradnjo interkomov, torej komunikacije za čelade.

vrhunske čelade LS2
Osnove čelad LS2 so napredna tehnologija, vrhunski materiali, privlačni dizajni in najboljša kakovost izdelave.

Za piko na i lahko poskrbijo vgrajena senčila. Slednje uporabniku lahko omogoči največje udobje pa tudi varnost med vožnjo.

Nakup oprema za varno vožnjo na motorju

Seveda čelada še zdaleč ni edini kos zaščitne opreme, ki jo morate imeti na sebi, ko se usedete na svoj jekleni konjiček. Potrebujete še druge kose, kot so denimo oblačila, obutev. Vse izdelke pa je daleč najpametneje izbirati v specializirani prodajalni z moto opremo.

Specializirane trgovine z moto opremo so na voljo tako v fizični kot spletni obliki. Spletni izdelki so navadno ugodnejši, zato se vam splača pobrskati za izdelki za na motor tudi preko spleta.

Res pa je, da je dobro določene kose zaščitne opreme preizkusiti, zato se odpravite tudi v fizično prodajalno.

Preizkušanje motoristične čelade

Omenili smo, da se moto čelade prodajajo v najrazličnejših variantah, zato je dobro, da vam pri izbiri pomaga izkušeni in strokovno podkovani prodajalec. Slednje zlasti velja za motoriste začetnike, ki čelado in druge kose moto opreme kupujejo prvič.

YouTube video
Kako izbrati pravilno velikost motoristične čelade?

Ker čelada ključno vpliva na varnost in udobje med vožnjo, je še toliko pomembneje, da izberete povsem primerno. Najprej se boste morali odločiti za vrsto, nato pa bo na vrsti še preizkušanje. Takšen kos opreme za motor vam mora namreč povsem ustrezati. Če je čelada prevelika ali premajhna, vam v resnici pri varnosti in udobju ne bo kaj dosti koristila.

Iz iste kategorije: