Avtomobilske verige za lažjo in varnejšo vožnjo pozimi

Dejstvo je, da nam snežne verige za avto v primeru snega na cesti precej olajšajo vožnjo. Obenem smo v prometu precej bolj varni. A za najučinkovitejšo uporabo se je treba nujno držati nekaterih nasvetov. Še posebej zato, da bo tovrstni zimski avtomobilski koristni pripomoček ostal povsem brezhiben tudi po prvi uporabi.

Ko na snegu zmanjka oprijema, v poštev pride le še kakovostna snežna avtomobilska veriga. Slednje se lahko zgodi tudi v primeru, če imamo na vozilu nameščene izjemno kakovostne zimske gume. V zadnjem času pa je aktualen še en pripomoček, ki uspešno nadomešča avto verige za sneg. To so tako imenovane nogavice. In čeprav nam je omogočenih kar nekaj učinkovitih pripomočkov za dobro vožnjo po zasneženi cesti, ves čas upamo, da nam jih ne bo treba uporabiti. Zavedamo se, da nepoznavanje verig in njihove uporabe lahko pripelje do številnih težav.

Dejstvo je, da nam snežne verige za avto v primeru snega na cesti precej olajšajo vožnjo.

Pri izbiri snežnih verig za vozilo se osredotočajte na dimenzije pnevmatik

Najbolj ključen podatek za pravo velikost snežnih avto verig je podatek o dimenziji pnevmatik vozila. Če izberemo prevelike verige za sneg, imamo težave s spodrsavanjem po vozni podlagi. Posledično naše vozilo ne nudi najboljšega oprijema. Obenem pa precej hitreje pride do uničenja verig. Zaradi opletajočih verig pa niso izključene niti poškodbe na avtu. V najslabšem primeru se lahko poškodujejo napeljava zavorne tekočine, kabli ABS in še kaj.

Tudi premajhne verige za sneg vam na avto gumah ne bodo prav dosti koristile. V resnici jih sploh ne boste zmogli namestiti na pnevmatike ali pa sama veriga ne bo zmogla pokriti zadostni del površine na gumi.

Debelina snežnih gum za vozila

Vsekakor dimenzija avto pnevmatik še zdaleč ni edini poglavitni podatek, ki ga je treba nujno upoštevati pri izbiri snežnih verig za vozila. Pri nakupu je zelo pomembna tudi debelina verig. Najbolje je, da se pred izbiro prebere navodila proizvajalca vozila. V njih je praviloma vedno navedeno, kakšne snežne verige so dovoljene za samo uporabo.

Tudi s tem podatkom se boste dobro zavarovali pred poškodbami blatnikov avtomobila oziroma pred poškodbami kakšnih drugih delov na vozilu. Ob tem naj poudarimo še to, da v primeru poškodbe avta zaradi nepravilne uporabe verige za sneg praviloma ni odgovoren niti proizvajalec verig niti proizvajalec vašega vozila.

Ko na snegu zmanjka oprijema, v poštev pride le še kakovostna snežna avtomobilska veriga.

Koristna oprema za avto v zimskem času

Med obvezno zimsko opremo za avto se vsekakor štejejo tudi zimske pnevmatike. Te sicer pod določenimi pogoji niso obvezne, a se kljub temu priporočajo, ker zaradi svojih lastnosti zagotovijo varnejšo pa tudi bolj zanesljivo vožnjo.

Po drugi strani pa je priporočljivo v hladnejšem delu leta uporabljati še nekatera druga sredstva oziroma pripomočke za avto. Dobro je, da imamo v prtljažniku vedno shranjene snežne verige. Te nam lahko pridejo zelo prav, četudi imamo na vozilu nameščene najbolj kakovostne zimske pnevmatike. Vse bolj je priljubljena tudi novejša alternativa k verigam za sneg. To so tako imenovane snežne nogavice. Sinom za vožnjo v zimskem času pa je zagotovo tudi antifriz. In če želite, da vaše vozilo tudi v mokrem obdobju leta ostane čim bolj suho, se vam splača v avto namestiti korito prtljažnika. A vsa omenjena zimska oprema za avto (https://www.withcar.si) vam ne bo kaj dosti koristila, če ne bo primerno nameščena pa tudi dovolj preudarno izbrana.

Po drugi strani pa je priporočljivo v hladnejšem delu leta uporabljati še nekatera druga sredstva oziroma pripomočke za avto. Dobro je, da imamo v prtljažniku vedno shranjene snežne verige.

Učinkovitost avtomobilskih snežnih verig in snežnih nogavic

Avto oprema, ki se v zimskem času odlično obnese na trdem zbitem snegu, so snežne verige, ki jih lahko nadomeščamo tudi s snežnimi nogavicami. Kakšna pa je pravzaprav razlika? Oba sistema na omenjeni podlagi v resnici delujeta enako. Na sveže zapadlem snegu in v času poledice pa so avtomobilske snežne verige dokazano bolj učinkovite.

Prav tako so verige za avto v primerjavi z nogavicami bolj odporne in se bolj počasi obrabljajo na cesti, na kateri je sneg že primerno odstranjen oziroma očiščen. Po drugi strani pa se avto snežne prevleke oziroma nogavice lahko precej bolj preprosto pa tudi hitreje nameščajo.

YouTube video

Po meri zasnovano avtomobilsko korito za prtljažnik

Znano je, da v zimskem času v svoje vozilo prinašamo precej več umazanije in seveda mokrote. Temu se lahko izognemo tako, da v svoje vozilo v prtljažnik namestimo po meri zasnovano korito. Takšna avto oprema je prilagojena visokemu zadrževanju umazanije pa tudi tekočine.

Ker so prtljažna avtomobilska korita inovativnega dizajna, se lahko zelo preprosto in hitro očistijo. Korito za prtljažnik vozila se lahko torej popolnoma prilega. Robovi korita se tako naslonijo na stranice ter se hermetično zaprejo.

Iz iste kategorije: