dvigalka za avto

Zakaj je dvigalka za avto obvezna oprema v vašem vozilu?

Če se do sedaj še niste znašli v situaciji, ko bi morali zamenjati gumo na vašem vozilu, potem bi lahko rekli, da ste med redkimi srečneži. S predrto oziroma prazno gumo se je v svoji vozniški karieri srečalo že veliko voznikov in v vseh primerih je bila dvigalka za avto nepogrešljiv pripomoček pri menjavi gume. Ali vas zanima, zakaj?

Kot že ime pove, je dvigalka za avto posebna dvižna naprava, ki nam omogoča lažje dvigovanje težkih bremen, kot je na primer avto. Napravo najdemo pri vseh vulkanizerjih, avtomehanikih in tudi v številnih domačih delavnicah, poleg tega pa je tudi obvezna oprema vsakega avtomobila. zato jo je potrebno imeti vedno v avtu, podobno kot rezervno gumo, prvo pomoč, varnostni trikotnik in drugo opremo.

Različne vrste dvigalk za avto

Dvigalka za avto je torej namenjena dvigovanju avtomobila. Sicer se tega postopka najpogosteje lotimo pri menjavi gum, kar pa še zdaleč ni edini primer. Dvig avtomobila je na primer potreben tudi pri menjavi olja, menjavi zavornih ploščic in drugih popravilih.

Dvigalka za avto pri menjavi gume.
Dvigalka za avto je nepogrešljiv pripomoček pri menjavi gume.

Glede na to, čemu in kdo uporablja dvigalko za avto, poznamo različne vrste dvigalk. Med najbolj priljubljenimi je talna dvigalka, ki ji pravimo tudi hidravlična dvigalka za avto. Njena največja prednost je, da je izjemno enostavna za uporabo.

Druga vrsta dvigalk je ročna dvigalka za avto. Na prvi pogled je podoba steklenički s podolgovatim valjastim ohišjem in ima v primerjavi z drugimi dvigalkami tudi precej večjo dvižno moč. Poleg že omenjenih dvigalk pa poznamo še pnevmatsko dvigalko, ki sicer omogoča hiter dvig vozila, vendar je zaradi kompresorja dražja, ter pnevmatsko hidravlično dvigalko za avto.

Kako deluje hidravlična dvigalka za avto?

Kot smo že omenili je hidravlična dvigalka za avto med najbolj priljubljenimi. To je dvigalka za avto, ki je sestavljena iz robustne kovinske ali aluminijaste konstrukcije in je na voljo v različnih izvedbah. Pravimo ji tudi krokodilke.

Hidravlična dvigalka za avto
Hidravlična dvigalka za avto med najbolj priljubljenimi. Sestavljena je iz robustne kovinske ali aluminijaste konstrukcije in je na voljo v različnih izvedbah.

Delovanje hidravlične dvigalke za avto temelji na hidravličnemu mehanizmu, ki za dviganje in spuščanje avtomobila uporablja tekočino pod tlakom. Njen sestavni del je tudi premična palica, ki je del bata, s katerim ustvarimo dovolj pritiska za dvig avtomobila.

Avtomobilska oprema je ključnega pomena za večjo varnost v prometu

Različne blagovne znamke in modeli avtomobilov se med seboj razlikujejo tudi v svoji opremi. Vendar pa, ne glede na to, za katero vozilo gre, pa je za večjo varnost v prometu ključnega pomena ustrezna avtomobilska oprema. Gre za zelo široko kategorijo izdelkov, s pomočjo katerih je vožnja varnejša, udobnejša in tudi brezskrbnejša. 

Glede na to, da gre torej za zelo širok pojem, lahko avtomobilsko opremo v grobem delimo v dve kategoriji, in sicer obvezno avtomobilsko opremo in dodatno avtomobilsko opremo. Ali veste, kakšna je razlika med njima?

Obvezna avtomobilska oprema

Zakon natančno določa, katero opremo moramo imeti v svojem avtomobilu, avtobusu, traktorju ali avtodomu. V tem primeru gre za obvezno avtomobilsko opremo, ki pa ni del motornega vozila samo zato, ker to določa zakon, ampak zagotavlja tudi večjo varnost in nam pride še kako prav v primeru nezgod, predrte pnevmatike ali katerega drugega neljubega dogodka.

YouTube video
Tekočine, pnevmatike, žarometi in obvezna avtomobilska oprema, ki jo moramo imeti v avtomobilu

Ustreznost obvezne avtomobilske opreme se redno preverja na tehničnem pregledu. Zakon pri tem natančno določa, kaj moramo imeti v vozilu, in rok trajanja. Zato pred odhodom na tehnični pregled vsekakor preverite, ali imate v vozilu rezervno kolo, varnostni trikotnik, komplet žarnic, komplet prve pomoči, odsevni varnostni telovnik in verige v zimskem obdobju.

Dodatna avtomobilska oprema

Medtem, ko je obvezna avtomobilska oprema za vse enaka, pa poleg tega ne smemo pozabiti tudi na vso dodatno opremo, ki služi lepotnemu namenu ali pa je nujna za vzdrževanje vozila. Kljub temu, da takšna avtomobilska oprema po zakonu ni obvezan, je pa zato vožnja brez nje praktično nemogoča. Najpogosteje so to rezervni deli za avto, kot so brisalci, motorna olja, akumulatorji ali tekočine za čiščenje stekel, ki prav tako vplivajo na samo vožnjo.

rezervni deli za avto ki vplivajo na vožnjo
Rezervni deli za avto, ki prav tako vplivajo na vožnjo.

Rezervni deli za avto, ki se prav tako pogosto uporabljajo, pa so tudi razne žarnice, filtri, ekspanzijske posode, termostati, ogledala, svetila in še mnogo drugega. seveda pa ob tem ne smemo pozabiti tudi na lep in sijoč videz avtomobila. Tudi pri tem je ključnega pomena kakovostna avtomobilska oprema, kot so na primer razna maziva in čistila ter različni izdelki avtokozmetike, s katerimi poskrbimo za privlačen izgled avtomobila.

Iz iste kategorije: