Pogonska os

Pogonska os – pomemben element avtomobilskega podvozja

Čeprav ste lastnik oziroma uporabnik avta, pa je velika verjetnost, da ne poznate prav vseh delov vozila. Z njimi se morda pobliže soočate takrat, ko je vaše vozilo v okvari in vam serviser razloži, kaj vam je nehalo delovati oziroma kateri del avta je pokvarjen. 

Čeprav so nekateri avtomobilski deli izjemno majhni in na prvi pogled nevidni, še ne pomeni, da nimajo enako pomembne ali pa morda še pomembnejše naloge od večjega in vidnejšega dela avta. Sicer pa je najpomembneje to, da vam dobro delujejo oziroma služijo prav vsi avto deli, tudi pogonska os.

Pogonski del avta 

Pogonska os (https://www.silux.de/produkte/fahrwerk-und-antrieb/antriebsachse), kot vam že samo ime lahko pove, sodi med pogonske dele avtomobila, ki so izjemno pomembni deli podvozja. Večina od avtov pozna sprednji pogon, vse več pa je tudi takih, ki imajo pogon na zadnjo os ali pogon na vsa štiri kolesa.

Pogonska os
Pogonska os za avtomobil

Izjemno pomembni deli pogona osi so kardanska gred, razdelilno gonilo in ne nazadnje še diferencial. Slednji del ima nalogo, da v največji možni meri poskrbi za prenos moči na kolesa, popolnoma enakomerno porazdelitev, pogonskih koles in tudi za izravnavo števila vrtljajev pogonskih koles. 

Povezovanje pogonskega sklopa 

Pogonski sklop povezuje kardanska gred, ki je ne morete povezati direktno med sabo. Je mehanska komponenta za prenos navora in vrtenja. Funkcija razdelilnega gonila pa je enakomeren prenos, in sicer med zadnjim in prednjim pogonskim sklopom.

YouTube video

Spletna prodajalna z avto deli 

Morda smo vas ujeli pri nakupu pogonske osi ali katerega koli drugega dela za vaše prevozno sredstvo. Čeprav do sedaj avtodelov niste nakupovali preko spleta, ker se vam to ne zdi najbolj pametno, pa vam priporočamo, da izdelke kupujte kar na ta način. 

Na spletu boste namreč našli izjemno dobre ponudnike oziroma prodajalne, kot je, na primer, spletna prodajalna silux.de. Pogonska os in ostali deli za avto so na tem mestu kljub vrhunski kakovostni veliko ugodnejši kot pa kjer koli drugje na trgu. 

Še preden se boste odločili kupiti kateri koli izdelek, se lahko s ponudnikom povežete kar preko spletne pošte ali telefonskega pogovora. Na ta način si boste skupaj s specializiranimi prodajalci izbrali del, ki ga potrebujete za svoj jekleni konjiček.

Iz iste kategorije: