Kompresor klime je eden od delov klimatske naprave

Avto klima za vroče poletne dni

Ni treba, da vam je poleti med vožnjo z avtomobilom vroče. Za to poskrbimo hladilni sistem oziroma klima, ki pa mora delovati ustrezno. Ker jo običajno vozniki precej uporabljajo, velikokrat pa ne skrbijo najbolje za njeno vzdrževanje, se ta namreč lahko okvari. Vzrok za okvaro je lahko na primer kompresor klime, ki je zelo pomemben del vsake klimatske naprave, lahko pa problem predstavlja tudi termostat, kondenzator ali kak drug del. V primeru, da se okvari, ga je zato treba čim prej zamenjati, če želimo poskrbeti, da nam bo med vožnjo ne bo vroče. Klimatska naprava namreč ni namenjena le hlajenju, ampak tudi cirkulaciji in filtraciji zraka.

Klimatska naprava pri avtu

Kompresor klime je eden od delov klimatske naprave, ki ohlaja potniško kabino. Brez klime si dandanes vsekakor ne znamo več predstavljati vožnje, čeprav so bili avtomobili dolga desetletja brez nje. Vendar pa je za klimatsko napravo treba tudi ustrezno skrbeti. Kako dobro bo delovala, je namreč odvisno tudi od njenega vzdrževanja.

Kako deluje kompresor klime
Kompresor klime je glavni element klimatske naprave

Za to nam ne sme nikoli biti škoda denarja, saj sta menjava filtrov in polnjene klime s plinom nujni vzdrževalni opravili, če hočemo, da vsi deli klimatske naprave delujejo tako, kot je treba. A ne le to: slabo vzdrževana klima lahko slabo vpliva tudi na vaša dihala, zato je vsekakor pomembno, da zanjo ustrezno skrbimo.

Termostat, kondenzator, kompresor klime in drugi deli klimatske naprave

Klimatska naprava je sestavljena iz številnih delov. To, za katere dele gre, je odvisno od vrste in načina delovanja klimatske naprave (ročna, avtomatska, …), vsekakor pa mora imeti vsaka takšna naprava tudi kompresor klime, ki skrbi za kroženje hladilnega sredstva.

Koliko stane kompresor klime
Kompresor klime skrbi za kroženje hladilnega sredstva

Poleg tega je nujen element tudi kondenzator oziroma hladilnik, ki skrbi za odvajanje toplote iz potniške kabine. Pri tem je zelo pomemben tudi sušilec klime, ki še dodatno suši zrak v potniški kabini, kar med drugimi pomaga tudi preprečevati rošenje stekel. Klimatska naprava pa mora imeti tudi termostat in druge dele, ki morajo biti vsi v brezhibnem stanju.

Okvara klimatske naprave

Klimatska naprava je sestavljena iz več delov. Med njimi je najpomembnejši kompresor klime, prav tako pa jo sestavljajo tudi kondenzator, cev, sušilec in termostat. To, da klimatska naprava ali celoten sistem hlajenja v avtomobilu ne deluje ustrezno, lahko zaznamo na različne načine, kot na primer:

  • hlajenje sploh ne deluje,
  • klima sicer deluje, a ne hladi dovolj dobro,
  • iz klime piha le topel zrak,
  • klimatska naprava deluje zelo glasno in povzroča hrup,
  • zrak v potniški kabini je slabe kakovosti,
  • v potniški kabini zaznate neprijeten ali zatohel vonj,
  • klimatska naprava se ugasne sama od sebe,
  • puščanje hladilnega sredstva.

Kaj je kompresor klime in kako deluje?

Kompresor klime je njen bistveni element, saj brez njega klimatska naprava ne bi delovala. Kompresor deluje kot nekakšna črpalka, njegovo delovanje pa je zelo kompleksno. Z njegovo pomočjo se  potniška kabina ohlaja, saj skrbi za črpanje hladilnega sredstva in za to, da ta hladi zrak v vozilu.

YouTube video

Če termostat zazna, da so temperature zelo nizke (nekaj stopinj pod ničlo), kompresor ne deluje. V primeru, da termostat ne deluje, pa se lahko kompresor kljub nizkim temperaturam vklopi, kar lahko povzroči njegovo okvaro. Zato je pomembno, da termostat deluje pravilno. 

Zakaj pride do okvare klime?

Najpogostejši vzrok okvare tega avtomobilskega dela je puščanje hladilnega sredstva, seveda pa lahko pride tudi do drugih težav. V primeru okvare klimatske naprave je vedno dobro preveriti tudi to, ali termostat ustrezno deluje, prav tako pa je treba preveriti tudi preostale dele, saj ni nujno, da težave povzroča prav kompresor klime.

Koliko stane kompresor klime? Pri kakršnikoli okvari klimatske naprave najprej smiselno preveriti, ali ni morda vzrok zanjo okvarjen termostat ali kak drug manjši del, katerega popravilo ni tako drago, kot to velja v primeru, če je treba zamenjati kompresor klime. Žal se namreč tega ne da vedno popraviti, ampak je marsikdaj potrebna njegova menjava. Menjava ni enostavna in zahteva kar nekaj znanja in časa, zato običajno ni poceni. Lahko pa privarčujete tako, da kompresor klime kupite tam, kjer ga dobite najceneje – to je v spletni trgovini z avtodeli silux.si!

Iz iste kategorije: