kompresor klime

Kompresor klime kot ključni del hladilnega sistema za avto

Ustrezna temperatura v potniški kabini vozila ne vpliva samo na udobje vožnje, pač pa tudi na samo varnost. Temperatura namreč vpliva tudi na pozornost voznika, kar je ključnega pomena za fokusirano vožnjo. Pri tem imajo pomembno vlogo hladilni sistemi za avto, del katerega je tudi kompresor klime

Kompresor klime je poleg hladilnika, kondenzatorja, sušilca zraka ter izparilnika klime eden izmed sestavnih elementov sistema klimatske naprave. Omogoča zagotavljanje hladnega zraka v notranjost vozila, s tem pa vpliva na ustrezno temperaturo med vožnjo. Deli hladilnega sistema vozila morajo brezhibno delovati, zato je potrebno redno vzdrževanje ter preverjanje samega delovanja.

Vloga kompresorja klime

Kompresor klime je del hladilnega sistema vozila. Ima ključno vlogo pri delovanju klimatske naprave, saj omogoča stisk hladilnega plina, da se ta segreje, pri tem pa se poveča pritisk; prav tako lahko plin pretvori v tekočino ter pri tem omogoča ohlajanje. Hladen zrak pride v notranjost vozila, visoke temperature v notranjosti potniške kabine, ki so značilne za poletne mesece, pa se tako znižajo. 

Kompresor klime omogoča zagotavljanje hladnega zraka v notranjost vozila.
Kompresor klime je eden izmed sestavnih elementov sistema klimatske naprave in omogoča zagotavljanje hladnega zraka v notranjost vozila.

Hladilni sistemi za avto so izjemnega pomena. Vozilo se med vožnjo segreva, hladilni sistemi za avto pa poskrbijo za ustrezno ohlajanje, zato morajo ves čas brezhibno delovati. Smiselno je, da redno preverjamo ustreznost delovanja ter poskrbimo za vzdrževanje. V kolikor pride do okvare, ki nastane zaradi pregrevanja, je potrebno poskrbeti za popravilo oziroma menjavo poškodovanega dela. 

Delovanje hladilnega sistema za avto in kompresorja klime

Med vožnjo se motor vozila lahko zelo segreje, zato je delovanje hladilnega sistema ključnega pomena. Segrevanje motorja ima namreč pomembno vlogo pri izgorevanju goriva, kar pa omogoča samo vožnjo. Hladilni sistemi s pomočjo tekočin ali pa zraka hladijo sam motor ter omogočajo ustrezno temperaturo v notranjosti vozila. Če se je v preteklosti uporabljalo hlajenje s pomočjo zraka, danes prednjači hlajenje s tekočino. Tekočina tako potuje po ceveh skozi motor, pri tem vsrkava toploto ter povzroča ohlajanje.

YouTube video
Preprost video prikazuje kako deluje avtomobilski kompresor klime

Kompresor klime je del hladilnega sistema vozila. Nujno je, da poskrbimo tudi za brezhibno delovanje tega avtomobilskega dela. Če je prišlo do okvare, lahko nov del naročimo prek spletnih trgovin, še bolje pa je, če se pri tem obrnemo na ustreznega strokovnjaka, ki nam bo znal svetovati, kateri del je najustreznejši ter nam ga po potrebi tudi zamenjal. Vožnja bo tako še naprej varna in prijetna.

Osnovne informacije o ventilatorju za avto

Na udobje, ki ga čutimo med vožnjo, vpliva tudi temperatura notranjosti vozila. V hladnejših, zimskih mesecih torej poskrbimo za ogrevanje vozila, medtem ko nam poleti vročino med vožnjo lajša klima. V obeh situacijah ima pomembno vlogo ventilator za avto. Avtomobilski ventilator skrbi za usmerjanje zraka v potniško kabino. Pri tem je pomembna ne samo temperatura, pač pa tudi jakost in smer pihanja. 

Avtomobilski ventilator za usmerjanje zraka v potniško kabino
Avtomobilski ventilator skrbi za usmerjanje zraka v potniško kabino.

Ventilator za avto torej posredno poskrbi, da nam je v vozilu prijetno ne glede na letni čas. Vozila se med seboj razlikujejo tudi po ventilaciji – nekateri imajo klasično, novejši modeli pa imajo ročno ali pa avtomatsko klimo. V primeru, da opazimo, da se vozilo počasi segreva oziroma hladi, ob tem pa slišimo še nenavaden zvok, je velika verjetnost, da je prišlo do okvare ventilatorja. V tem primeru se je potrebno obrniti na ustreznega strokovnjaka. 

Vloga avtomobilskega ventilatorja

Avtomobilski ventilator poskrbi za usmerjanje zraka skozi hladilnik; posredno pride do ohlajanja hladilne tekočine oziroma plina v klimatskem sistemu. To v potniški kabini občutimo tako, da skozi odprtine piha topel oziroma hladen zrak. Pomembno vlogo za ohlajanje motorja imajo ventilatorji hladilnika.

avtomobilski ventilatorji hladilnika za ohlajanje motorja
Za ohlajanje motorja skrbijo avtomobilski ventilatorji hladilnika.

Kot pri vsakem delu vozila, lahko pride tudi tu do okvare oziroma neustreznega delovanja. Ventilator za avto nima določene življenjske dobe, zato je potrebno spremljati njegovo delovanje. Včasih se zgodi, da ne deluje zaradi okvare elektromotorja ali pa aktivacijskega senzorja. Če sumimo, da je z avtomobilskim ventilatorjem nekaj narobe oziroma ne deluje pravilno, se je smiselno obrniti na ustreznega strokovnjaka. 

Okvara in menjava ventilatorja za avto

Ali je res nekaj narobe z ventilatorjem za avto, nam kažejo različni znaki.

Najbolj opazen je zagotovo zvišana jakost pri samem delovanju oziroma poseben zvok ob začetku delovanja klime. Prav tako bo potrebno preveriti ventilator, če opazimo, da se zrak v kabini počasi hladi oziroma segreva. Zaskrbljujoč znak je tudi pogosto vklapljanje hlajenja motorja, čeprav sama temperatura motorja med vožnjo ni pretirano narasla. 

Vse našteto kaže na to, da bo avtomobilski ventilator potrebno zamenjati. Ventilator za avto lahko zamenjajo v servisni poslovalnici oziroma postaji. Nujno je, da za menjavo avtomobilskega ventilatorja poskrbi ustrezen strokovnjak, saj lahko ob neustrezni namestitvi pride do tveganj za pregrevanje motorja. Posledično bo škoda večja, prav tako bo dražja tudi cena popravila.

Iz iste kategorije: