Kondenzator klime za utekočinjanje plina ter oddajanje zvišane temperature

V sklopu vseh pomembnejših komponent klima naprave deluje tudi kondenzator. Poleg omenjenega dela klime ima ključno vlogo tudi kompresor, obenem pa še ventilator kondenzatorja, uparjalnik, sušilni filter ter ekspanzijski ventil.

Kondezator klime
V sklopu vseh pomembnejših komponent klima naprave deluje tudi kondenzator.

Kondenzator klime hladilni plin utekočini ter odda zvišano temperaturo v okolico. Hladni plin se nato osuši v sušilnem sistemu. Ekspanzijski ventil pri tem poskrbi za ustrezno znižanje temperature hladilne tekočine. Proces se nato nadaljuje še v uparjevalniku. Na tem mestu tekočina za hlajenje spremeni svoje agregatno stanje – iz tekočine se hladilni plin pretvori v plin, temperatura pa se ponovno zniža.

Okvara kondenzatorja klime

Kot smo lahko ugotovili, ima kondenzator klime izjemno pomembno vlogo med komponentami naprave za hlajenje in ogrevanje prostora oziroma okolice. Pomembno pa je, da znamo prepoznati tudi njegovo okvaro. Ta je lahko najhitreje prepoznana po tem, da sistem klimatske naprave ne deluje. Ventilator kondenzatorja deluje neprekinjeno, učinek klime pa je zmanjšan.

Pri vzrokih za okvaro klime je treba biti precej previden, saj so za okvaro lahko krive tudi druge komponente, na primer sušilni filter, kompresor, ventilator kabine ali pa ekspanzijski ventil. Ne nazadnje pa je za prenehanje delovanja klime lahko kriv tudi uparjevalnik ali pa pomankljivo vzdrževanje same naprave.

Zamenjava kondenzatorja klima naprave

Zamenjava kondenzatorja pri klima napravi na sploh velja za kar precej zahtevno opravilo. Ravno zato je še toliko pomembneje, da ga opravi avto mehanik s primerno opremo. Slednja se predvsem nanaša na naprave za popravilo ter vzdrževanje klimatskih naprav.

Kondenzator klime
Kondenzator klime hladilni plin utekočini ter odda zvišano temperaturo v okolico.

Kompresor klime vpliva na prijetno in udobno počutje med vožnjo

Kompresor klime je samo eden od sestavnih delov klimatske naprave, ki je nameščena tudi v vozila. Brez kompresorja bi nam bilo v poletnem času v vozilu strašansko vroče. Ravno zato takšen del smatramo za pomembnejšega, čeprav ne vpliva na samo delovanja avtomobila.

Kompresor klime torej med vožnjo vpliva predvsem na naše udobje in počutje. Njegova ključna naloga je stiskanje hladilnega plina. Energijo za takšno opravljanja dela pa mu zagotavlja motor vozila. S stiskanjem plina omogoči potiskanje plina proti kondenzatorju oziroma nemoteno kroženje plina v sistemu.

Če se kondenzator okvari, je omenjeni proces prekinjen. V tem primeru avto klima lahko povsem odpove ali pa v notranjosti vozila prične pihati topel zrak. To je še posebej nezaželeno sredi poletja, ko so temperature lahko precej visoke.

Najpogostejši vzroki za okvaro kondenzatorja klime

Da se kondenzator klime okvari, je lahko odvisno od različnih vzrokov. Najpogosteje pa kompresor klime prične delovati neučinkovito zaradi čezmernega kopičenja vlage v sistemu, okvare elektromagnetne sklopke, uporabe neprimernega olja in ne nazadnje zaradi pomanjkanja olja v samem sistemu.

Kompresor klime
Kompresor klime je samo eden od sestavnih delov klimatske naprave, ki je nameščena tudi v vozila.

V najboljšem primeru pri okvari kompresorja klime zgori samo elektromagnetna sklopka. Menjava takšnega dela pa v resnici ne predstavlja preveč visokega stroška. Ravno zato se pri tej vrsti okvare splača izvesti samo popravilo. Po drugi strani pa so vsekakor možne tudi veliko bolj resne okvare. Te zahtevajo, da se kompresor klime zamenja.

Klima za avto in njeno vzdrževanje

Vozilo brez klime je vse večja redkost. Prav vsak med vami se namreč rad vozi udobno, kar tudi pomeni, da se na primer v poletnem času v avtu ne namerava potiti. Ko kupimo nov avto, avto klima v njem praviloma deluje odlično. Omogoča nam, da se vozilo lahko ohladi čim hitreje ter na najučinkovitejši način.

Z leti uporabe avtomobilske klime pa se lahko pričnejo pojavljati nezaželene težave. Ravno zato je treba obvezno poskrbeti za redno in primerno vzdrževanje takšne naprave. Tako kot je to značilno za prav vse druge avto dele, se tudi klima lahko obrabi oziroma poškoduje.

Na pregled avto klime pred vsakim poletjem

Ker se avto klima ne pregleduje v sklopu običajnega servisa vozila, morate potrebo po servisiranju naprave pred vsakim poletjem opraviti sami od sebe. Seveda vas na to lahko kaj hitro opomni tudi sama klima, ki ne deluje več tako, kot bi morala.

YouTube video

Pogosto lahko opazite, da klima naprava v avtu hladi vse slabše. To je še posebej očitni znak, da ste vzdrževanje klime povsem zanemarili. Prav tako lahko pride tudi do ropota in še drugih napak v delovanju klime. Sicer pa vas na pregled klime in ostalih avtodelov pred poletjem pogosto opozarjajo kar serviserji, na primer z raznimi oglasi. Še posebej pa se vam splača izkoristiti servis klime, ki je zaznamovan s kakšno prav posebno akcijsko ponudbo. V tem primeru ne boste dobro poskrbeli le za delovanje avto klime, temveč boste lahko prihranili tudi kar nekaj denarja.

Iz iste kategorije: