LED žarnice za avto kot del električnega sistema

LED žarnice za avto, v primerjavi z navadnimi sijalkami, nudijo številne prednosti, med drugim boljšo osvetlitev, optično zmogljivost, energetsko učinkovitost ter vzdržljivost in daljšo življenjsko dobo. Poleg tega je ta vrsta avtomobilskih luči s tehnologijo svetlobnih diod tudi enostavna za namestitev in prihaja v različnih barvnih opcijah svetlobe. Nekatere luči pa so izdelane tudi iz vodotesnega sistema, ki preprečuje vdor vode ter hladilnega sistema z ventilacijo. 

Da bi žarometi na vozilu lahko delovali, pa potrebujejo učinkovito električno napajanje, ki ga omogoča avtoelektrika. Sistem razsvetljave, vključno z žarometi, notranjimi lučmi, armaturnimi lučmi, smerniki ter zavornimi in vzvratnimi lučmi, je povezan z električnim sistemom v avtomobilu. Sistem je sestavljen iz glavnih polnilnih, zagonskih in vžigalnih delov. Ti avto deli pa poleg luči napajajo tudi druge sestavne dele v vozilu.

Učinkovita poraba energije luči s tehnologijo svetlobnih diod 

LED žarnice za avto so učinkovite pri pretvorbi električne energije v izhodno razsvetljavo. To pomeni, da optimalno porabljajo energijo, ki jo daje avtoelektrika s svojimi sestavnimi deli v vozilu. Tako ta vrsta avtomobilskih luči porabi za kar šestdeset odstotkov manj energije, kot jo porabijo halogenske sijalke. 

Luči s tehnologijo svetlobnih diod so tako učinkovite pri pretvorbi električne energije zato, ker ne oddajajo toplote kot stranski produkt njihove svetlobe. Zato se vsa porabljena energija pretvori in uporabi za ustvarjanje svetlobe. Ta vrsta sijalk ostaja hladna na dotik, tudi če so luči prižgane.  

Dolga življenjska doba LED sijalk v avtomobilu

Ker so LED žarnice za avto zelo trpežne in skorajda nepokvarljive, njihova življenjska doba traja kar deset tisoč ur. Poleg tega so te avtomobilske sijalke tudi odporne na različne vremenske vplive. Dodatno vzdržljivost jim dajejo trpežni materiali.

Tako lahko v spletni trgovini z avto deli Silux naročite posebne avtomobilske sijalke, ki so izdelane iz trpežnega aluminijastega ohišja, pri tem pa imajo vgrajen tudi ventilator za hlajenje, ki še dodatno preprečuje pregrevanje sijalke.

Optične zmogljivosti avtomobilskih luči s svetlobnimi diodami 

Avtomobilske sijalke s tehnologijo svetlobnih diod omogočajo visoko stopnjo nadzora smeri svetlobnega snopa. Tako prednji žarometi usmerjajo svetlobni snop tja, kjer ga za optimalno vidljivost na cesti najbolj potrebujejo. LED žarnice za avto pa zajemajo še druge prednosti, ki jih nudijo njihove optične lastnosti: 

 • Sijalke preprečujejo projekcijo svetlobe pod visokim kotom nad tlemi 
 • Luči imajo visoko odpornost na vibracije in učinkovito absorbirajo šoke v nestabilnih situacijah med vožnjo
 • Žarometi s posebnimi žarilnimi nitkami omogočajo večjo intenzivnost oddajanja čiste svetlobe 

Inovativna tehnologija H4 in H7 avtomobilskih sijalk 

Sodobne H4 in H7 sijalke s svetlobnimi diodami so opremljene z visoko hitrostim ventilatorjem in vodotesnim sistemom. Prav tako so učinkovite pri oddajanju svetlobe in pretvarjanju električne energije. Sijalki pa se med seboj razlikujeta po določenih lastnostih. 

 • Luči H7 LED

  Vsebujejo eno žarilno nitko oziroma en filament. Opremljene so s čipom, ki zagotavlja najbolj optimalen snop svetlobe. Sijalke imajo tako podnožje, da ustrezajo različnim ležiščem z dvojim vtičem.

 • Žarnice H4 LED

  Vsebujejo dve žarilni nitki, pri čemer imajo tri žični priključek na kabelski snop. Te sijalke običajno dosežejo 3000 lumnov ali več ustvarjene svetlobe, kar pomeni, da so zelo svetle.

Avtoelektrika napaja avtomobilske luči z električno energijo 

Električni sistem avtomobila oziroma avtoelektrika omogoča zagon in delovanje električnih delov v vozilu. Pri tem ima alternator pomembno vlogo, saj pri prižganem avtomobilu ohranja napolnjen akumulator in električni sistem, ki povezuje vsa električna vezja za delovanje motorja. Alternator je potrebno zamenjati, če se pojavijo težave z delovanjem žarometov in notranjih sijalk.

Pomemben del avtoelektrike pa je tudi avtomobilski akumulator. Ob aktivaciji akumulatorja začno delovati tudi električni deli v avtomobilu, kot so žarometi, ostale luči, brisalci, radio in klimatska naprava, ter s tem tudi kompresor klime. V specializirani spletni trgovini z avto deli Silux pa je mogoče naročiti vse rezervne dele, ki so potrebni za delovanje električnega sistema v vozilu. Kakovostni rezervni deli priznanih proizvajalcev zajemajo predvsem: 

 • Alternatorje in akumulatorje
 • Zaganjalne in krmilne naprave 
 • Vžigalne vodnike
 • Releje, senzorje in stikala

Zamenjava rezervnih električnih delov za delovanje avtomobilskih luči

Če LED žarnice za avto med vožnjo ne delujejo oziroma oddajajo slab snop svetlobe in so bolj zatemnjene kot običajno, tedaj je potrebno vzrok poiskati v enem izmed avtomobilskih delov, ki so povezani v sistem avtoelektrike.

YouTube video

Eden izmed vzrokov za zatemnjene žaromete je lahko v slabo delujočem avtomobilskem akumulatorju, saj sijalke ne dobijo dovolj potrebne električne energije. Tako baterija ne proizvaja dovolj energije in je ne more odvajati v električni sistem. Če mehanik ugotovi vzrok v drugih električnih delih, je potrebno te rezervne dele tudi zamenjati. 

Iz iste kategorije: