Blok motorja avtomobila

Najvažnejši deli avtomobilskega motorja

Pri vožnji s svojim jeklenim konjičkom le redko pomislimo na to, kaj vse je potrebno, da tako sredstvo sploh deluje. Šele ko pride do nepričakovanih težav, se zavedamo, da ima prav vsak del avtomobila svojo vlogo, ki pomembno vpliva na delovanje celotnega sistema. Tako kot je za človeka pomembno srce, je za naše avtomobile pomemben motor.

Blok motorja
Blok motorja lahko vsebuje še odmično gred

Avtomobilski motor je sestavljen iz sestavnih sklopov. Zgornji del je glava motorja, spodnji del pa blok motorja. Obe sestavini motorja sta narejeni iz sive litine, lahko pa tudi iz zlitih kovin, in sicer z namenom, da se zmanjša teža motorja in hkrati odvaja toploto. 

Podrobnejši pregled avtomobilskega motorja

V glavi motorja so nameščeni posebni ventili, in sicer tako da visijo. To so motorji z zgornjim krmiljenjem. V glavi so za vsak valj posebej nameščeni še en zgorevalni prostor ter najpogosteje po dve odprtini ventilov ter po dva ventila. 

Ohišje ročičja in blok motorja sta najpogosteje združena kar v enem odlitku. V njem so valji in ležaji ročične gredi. Gred in bate povezujejo ojnice. Blok motorja poleg tega lahko vsebuje še odmično gred, ki pa je pri drugačnem načinu gradnje motorja nameščena v njegovi glavi.

YouTube video

Pri vodno hlajenih motorjih se v glavi in bloku nahaja tudi vodni plašč. Ta predstavlja pretočne kanale za hladilno vodo. 

Pomemben sestavni del motorja je tudi zobati jermen. Ta poskrbi za pogon odmične gredi. Ker se hitro obrabi, ga je potrebno kar pogosto menjati.

Če ste lastniki ali uporabniki avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, je pametno, da spletni trgovini silux.ba ves čas sledite, saj boste tudi na ta način povsem na tekočem s številnimi novostmi, ki jih avtomobilska industrija prinaša.

Iz iste kategorije: