Zamenjava ležajev pri motornem kolesu

Da je odlično in brezhibno delujoče vzmetenje pri motornem kolesu nadvse pomembno, ve vsak, ki se je kdaj koli usedel na motor. Da bi vzmetenje resnično delovalo brez težav, pa lahko poskrbite ne le z vzmetmi, ampak tudi s primernimi in kvalitetnimi ležaji. Če se ti zaradi nerednega vzdrževanja motorja obrabijo, motorno kolo začne ropotati, prav tako pa to lahko povzroči tudi druge, bolj resne težave.


Če želite te težave preprečiti, morate za svoje motorno kolo dobro skrbeti. Kako to storite, se boste najbolje podučili na servisu oziroma v mehanični delavnici, kjer vam bodo znali zagotovo pravilno svetovati in pomagati pri prav vsaki težavi, določene informacije pa lahko dobite tudi na svetovnem spletu. Vedeti morate le, da so mnenja uporabnikov na različnih motorističnih forumih lahko res uporabna, a da hkrati niso vedno zanesljiva, zato je informacije, ki jih dobite tam, dobro preverite. To lahko storite tako pri mehaniku kot tudi pri trgovcu nadomestnih delov in opreme za motorna kolesa, skratka pri vsakem, ki se na motorje in njihovo delovanje resnično spozna.
Redno in temeljito vzdrževanje motorja je nujen pogoj za varno vožnjo, hkrati pa pripomore tudi k temu, da se določeni deli motorja kasneje obrabijo in imajo tako daljšo življenjsko dobo. Eden od takšnih delov motorja so tudi ležaji, ki jih lahko sicer vedno tudi dokupite in zamenjate, a to zahteva nekaj časa, truda, znanja, predvsem pa denarja, saj gre za del motorja, ki nikakor ni poceni.
Če se temu želite izogniti, morate za svojega motornega konjička bolje skrbeti in ga redno vzdrževati. Največkrat boste napako naredili samo enkrat, saj vsaka šola nekaj stane in se iz vsake izkušnje, pa četudi je ta slaba, nekaj naučimo. Tako izkušeni motoristi vedo, da se pri motornem kolesu bolje obnese preventiva kot kurativa, zato je treba morebitne težave reševati še preden se pojavijo.
To je še posebej pomembno, če se odpravljate na daljšo pot ali če se pripravljate na novo motoristično sezono. Takrat je nujno, da je motor v brezhibnem stanju, saj vam nikakor ne bo všeč, če boste morali nekje v tujini, ko bi lahko uživali na dopustu, iskati mehanika oziroma primerne nadomestne dele za vaš motor, prav tako pa lahko zaradi premajhne skrbi za motorno kolo in zaradi njegovega nepravilnega delovanja pride tudi do nesreče.

Motoristična oprema IXS. Pri pravih motoristih, ki z dušo in telesom pripadajo motociklizmu, velja pravilo, da je oprema vsaj tako pomembna, kot je motor sam. Preberi več …

Iz iste kategorije: