motoristične hlače

Zakaj je zaščita nog motorista tako pomembna?

Pogosto se veliko motoristov vpraša, če so določena motoristična oblačila sploh uporabna. Brez dvoma je čelada ključen del opreme vsakega navdušenca nad vožnjo motorja. Ostaja pa vprašanje, če so motoristične hlače in drugi kosi oblačil enako pomembni v vseh primerih? Zakonsko obvezna je samo zaščita glave s čelado, ko vozimo motor. V realnosti pa imajo velik vpliv na kakovost vožnje in varnost motorista tudi druga oblačila. Zato je dobro, če poznamo prednosti posamezne zaščitne opreme za motoriste.

Motoristične hlače varujejo voznika motorja

Vožnja z motorjem je izredno zabavna, saj nam ponudi izkušnjo skoraj popolne svobode. Sam motor pa je bolj odziven od večine avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, kar se tiče pospeška, speljevanja ovinkov in podobno. Pri vožnji je vsak motorist izpostavljen številnim nevarnostim. To so lahko padci, zdrsi motorja, razne nesreče in druge nepričakovane situacije. Uporaba motorističnih hlač pa zaščiti voznika motorja pred omenjenimi in drugimi nesrečami, ki se lahko pripetijo manj in bolj izkušenim motoristom.

Kakšno zaščito nudijo motoristične hlače?

Zaščita telesa, ki jo nudijo motoristične hlače je odvisna od samega modela, materiala in drugih značilnosti hlač. V vsakem primeru pa preprečijo odrgnine oziroma abrazije, če med padcem s telesom drsimo po asfaltu ali drugi grobi površini.

Motoristične hlače imajo ojačan predel kolen in kolkov.
Motoristične hlače zaščitijo voznika motorja pred odrgninami, če med padcem s telesom drsi po asfaltu ali drugi grobi površini, ker imajo ojačan predel kolen in kolkov.

Moderne motoristične hlače imajo ojačan predel kolen in kolkov. S tem se preprečijo oziroma omilijo poškodbe, ki so značilne pri padcih z motorja. To pa nam lahko prihrani veliko bolečine ali celo prepreči zlome kosti in hujše doživljenjske poškodbe kosti, mišic in drugih delov telesa ter organov. Moramo se zavedati, da navadne kavbojke asfalt raztrga v manj kot pol sekunde. Kakovostne namenske hlače za motor pa bodo ostale v enem kosu.

Moto hlače preprečijo odrgnine kože na nogah

Najbolj pogoste poškodbe pri padcih z motorja so odrgnine kože. Povzroči jih groba površina asfalta ali drugega cestišča, ko telo motorista drsi po tleh. To se lahko pripeti, zaradi izgube nadzora nad motorjem in padcev, kot tudi drugih nesreč. Najboljšo zaščito pred odrgninami nam nudijo moto hlače, ki so odporne na odrgnine oziroma abrazije. Zato je vedno priporočeno, da nikoli ne nosimo navadnih hlač med vožnjo z motorjem, neglede na vremenske pogoje, dolžino vožnje, vrsto motorja in podobno.

Moto hlače so lahko izdelane iz različnih materialov

Vse moto hlače si med seboj niso enake. Razlikujejo se po številnih varnostnih tehnologijah, ki jih uporabljajo, kot tudi materialih. Zato je dobro, če poznamo osnovne razlike med najbolj popularnimi hlačami, ki so dandanes na voljo za nakup. Razvrščamo jih v več štiri glavne materiale izmed katerih so usnje, tekstil, ojačan jeans in mrežasta tkanina. Načeloma je vseeno katero vrsto moto hlač si izberemo. Je pa res, da so med omenjenimi materiali številne razlike. To pa se tudi odraža v končni ceni oblačila. Vpliva pa tudi na nivo zaščite, ki nam jo hlače nudijo. 

Motoristične hlače se razlikujejo po varnostnih tehnologijah in materialih.
Motoristične hlače se razlikujejo po varnostnih tehnologijah in materialih. Med štiri glavne materiale sodi usnje, tekstil, ojačan jeans in mrežasta tkanina.

Usnje je izredno močan material, ki se ga uporablja za izdelavo moto hlač že zelo dolgo časa. Novejše tekstilne izvedbe materialov pa so primerne za motoriste, ki želijo zaščito in udobje med vožnjo. Kavbojke za motoriste pa so ojačane s kevlarjem ali drugim materialom, ki preprečuje trganje in druge poškodbe oblačila med padci.

Motoristični kombinezoni zaščitijo motorista pred mnogimi nevarnostmi

Nakup zaščite motoristične opreme je zelo priporočen za vse voznike malih in velikih motorjev. Zelo visok nivo zaščite telesa pa nam nudijo motoristični kombinezoni, ki zaščitijo večino telesa pred naravnimi elementi, kot so leteči kamenčki, prah, dež ipd. Pri uporabi pa motoristom nudijo številne aerodinamične prednosti, zaradi česar so primerni tudi za profesionalne voznike.

Motoristični kombinezoni motoristom nudijo zelo visok nivo zaščite.
Motoristični kombinezoni motoristom nudijo zelo visok nivo zaščite in številne aerodinamične prednosti, zaradi česar so primerni tudi za profesionalne voznike.

Velika prednost motorističnih kombinezonov je velika odpornost na poškodbe v obliki odrgnin. Ker je celotno oblačilo v enem kosu, je veliko močnejše. To je tudi razlog, da ima motorist med vožnjo zaščiteno celo telo, če seveda tudi uporablja rokavice, čelado in motoristične škornje.

Dvo-delni kombinezoni za motoriste

Nekateri motoristi imajo raje prednosti, ki jih imajo dvo-delni kombinezoni za motoriste. Načeloma so bolj udobni in fleksibilni, saj jih sestavljata zgornji in spodnji kos. Večinoma so namenjeni za vsakodnevne vožnje z motorjem. Zato jih pogosto uporabljajo motoristi, ki vozijo touring in adventure vrste motorjev. Touring so motorji, ki so namenjeni dolgim potovanjem na velike razdalje. Adventure motorji pa so lahki in so mišljeni za zabavno vožnjo po brezpotjih. 

YouTube video
Razlika med enodelnimi in dvodelnimi motorističnimi kombinezoni in katera vrsta je boljša?

Priporoča se, da kombinezone za motoriste v enem kosu nosijo vozniki, ki vozijo bolj športne motorje. Navadni dvo-delni kombinezoni pa so priporočeni za večino motoristov, ki motor uporabljajo vsakodnevno ali pa se radi poiščejo dogodivščine na raznih brezpotjih z adventure motorjem.

Iz iste kategorije: