Odbijač za avtomobil

Avtomobilski odbijači varujejo naš avtomobil

Veliko voznikov se ne zaveda, da ima odbijač popolnoma drugačen namen, kot bi sprva mislili. Njegova naloga je zelo specifična in morda ni točno to, kar mislimo. Odbijači niso narejeni, da zmanjšajo poškodbe potnikov ali voznika, ampak da absorbirajo udarce pri manjših nesrečah in zavarujejo prvi in zadnji del samega vozila. Nahajajo se na zunanjem delu same karoserije in ščitijo hladilni sistem, motor, izpuh in tank z gorivom. Poglejmo si bolj podrobno, zakaj potrebujemo ta velikokrat spregledan del našega vozila.

Avtomobilski odbijač
Odbijač za Chrysler Voyager

Različne vrste odbijačev

Dandanes lahko vidimo različne odbijače v mnogih izvedbah. Tako so najbolj pogosti:

 • Plastični

  Najbolj razširjeni odbijači med vsemi vrstami vozil. So lahki, cenovno ugodni ter lahko absorbirajo veliko sile.
 • Jekleni

  Narejeni večinoma za gospodarska vozila. Zavarujejo lahko kritične komponente vozila pri zelo močnih udarcih. Velikokrat jih zasledimo tudi na terenskih vozilih, saj potrebujejo močno zaščito na bolj razgibanem terenu.
 • Aluminijasti

  Veliko lažji kot jekleni, vendar skoraj enako močni. Take odbijače uporablja veliko novih vozil, saj so ugodni in nudijo visok nivo zaščite.
 • Odbijači iz steklenih vlaken

  Umetni materiali, kot so steklena vlakna, imajo velik potencial – uporabljajo jih športni avtomobili in druga vozila, kjer mora želimo ohraniti nizko težo vozila.

Moč zaščite ter druge podrobnosti

Dejstvo je, da vsi odbijači niso enaki. Med seboj se ne razlikujejo samo po materialih, ampak tudi po namembnosti uporabe ter komponentah, ki jih uporabljajo. Večino novih avtomobilov ima odbijače, ki morajo izgledati dobro ter obenem nuditi zaščito za vozilo.

YouTube video

Moderni avtomobili se srečujejo z uporabo odbijačev na veliko različnih načinov. Nekateri proizvajalci se oklepajo bolj samega izgleda in vanj vgrajujejo luči in drugo opremo. To lahko pomeni veliko škodo pri nizkih udarcih. Nekateri proizvajalci pa prisegajo na varnostno komponente odbijačev. Res pa je, da lahko najdemo tudi take proizvajalce, ki sploh ne vgrajujejo odbijačev, ampak je karoserija avtomobila tako narejena, da sama vsrka dovolj sile, da zaščiti voznika in potnike med udarci.

Deli karoserije avtomobila

Morda so nam pravila nevidna, vendar se vsi deli karoserije avtomobila držijo strogih predpisov varnosti. Tako morajo odbijači vzdržati udarce pri nizkih hitrostih do 5 kilometrov na uro. To pomeni, da morajo vse notranje komponente ostati brez poškodb.

Moderni odbijač za Citroen
Odbijač za Citroen Xsara

Pri večjih brzinah pa nam to ne pomaga, ampak mora biti sama karoserija tako narejena, da nam zaščiti življenje.
Tudi avtomobilska vrata, prtljažnik ter rezervoar za gorivo in drugi deli se držijo varnostnih predpisov, ki nam v primeru nesreče lahko rešijo življenje.

Tehnologija varnosti se je spremenila skozi čas

Morda se vprašamo, če so starejši avtomobili imeli boljše odbijače, kot jih imajo novejši. Res je, da so včasih uporabljajo bolj trdne materiale, ampak to ni vedno najboljša rešitev. Moderni avti uporabljajo za zaščito bolj mehke materiale, vendar so narejeni tako, da so zmožni absorbirati velike udarce. Seveda se med tem poškodujejo ali popolnoma uničijo, vendar zavarujejo, kar je najbolj pomembno – nas in samo vozilo.

Proizvajalci avtomobilov so jih začeli vgrajevati v avtomobile v začetku 20. stoletja, kjer so služili bolj kot dodana vrednost lepoti avtomobila. To se ni spremenilo vse do leta 1950, ko je se je povečala potreba po varnosti, saj je na cesti bilo vedno več vozil.

Terenska in druga vozila pa so velikokrat opremljena za močnimi odbijači, saj so narejeni tako, da jih varuje pred grobimi cestami, kamni ter drugimi nevarnostmi na terenu. Starejši avti niso utrpeli skoraj nič škode pri trkih do 8 kilometrov na uro hitrost. Vendar to je prineslo tudi slabost, saj se je celotna sila trka preselila na voznika in potnike.

Moderni odbijači

Dandanes so odbijači veliko bolj drugačni, kot včasih. Večinoma so veliko lažji in narejeni z drugačnih materialov. To nam pomaga, da:

 • Porabimo manj bencina pri vožnji
 • Aerodinamična oblika nam poveča moč samega avtomobila
 • So sposobni utrpeti večje poškodbe, ne da bi škoda nastala na samem vozilu

Kako se lahko prepričamo, da kupujemo kvalitetne odbijače?

Danes bomo našli na spletu mnogo različnih vrst vse možno avtomobilske opreme. Seveda so med njimi tudi odbijači. Veliko proizvajalcev se odloči namestiti nalepke, ki nam povedo o kvaliteti same opreme. Gor so lahko napisane varnostne informacije, materiali ali prednosti specifičnega modela.

Za preverjen izbor odbijačev se lahko podamo na spletno stran www.silux-auto.it, kjer imamo veliko izbiro. Na spletni strani lahko najdemo odbijače, dele karoserije avtomobila in ostalo avtomobilsko opremo za veliko število znamk avtomobilov (Renault, Kia, Seat, …).

Iz iste kategorije: