Različne vrste platišč za naš avtomobil

Dandanes imamo v ponudbi mnogo različnih avtomobilskih delov za nakup. Tako lahko izboljšamo izgled, zmogljivost ali pa dodamo funkcionalnost skoraj vsakemu vozilu. Včasih pa lahko z nekaj preprostimi izboljšavami popolnoma prenovimo izgled našega jeklenega konjička. Z jeklenimi platišči je hitro možno dodati prestiž in uglajen izgled našemu vozilu. Seveda pa lahko enako storimo z aluminijastimi platišči, ki so lahka in izredno vzdržljiva. V vsakem primeru so kolesa velik del celotnega izgleda našega avtomobila, neglede na njegov tip, letnik in model.

Jeklena platišča so najbolj vzdržljiva izmed vseh

Za voznike, ki iščejo dobro alternativo za tovarniška platišča, je priporočena izbira jeklenih platišč. So sicer najcenejša za nakup, vendar imajo druge prednosti. Jeklena konstrukcija je izredno vzdržljiva in odporna na raznovrstne udarce. Tako so idealna izbira za uporabo pozimi in za bolj težja ter močnejša vozila. To pomeni, da jih lahko namestimo na kombije, SUV-je ter terenska vozila. Seveda pa jih lahko tudi uporabimo na navadnem vozilu, enako kot aluminijasta platišča.

Z jeklenimi kolesi oz. platišči načeloma ne potrebujemo skrbeti za kozmetične napake. Temu je tako, saj so izredno odporna na vremenske vplive ter nepričakovane udarce. Prednost je še ta, da je jeklo lažje popraviti, kot druge materiale.

Prednosti jeklenih platišč

Čeprav je teža jekla morda v večini primerov slabost, pa je lahko tudi prednosti. To se predvsem opazi v zimskem času. Jeklena platišča dodajo težo našemu vozilu. To pa povzroči, da se kolesa bolj ugreznejo v sneg in izboljšajo oprijem s cestiščem. S tem pa bomo bolj pripravljeni na vožnjo po zasneženem in zaledenelem cestišču.

Druga prednost jekla pa je to, da je zelo težko ga poškodovati. Tako bodo nepričakovani udarci v pločnik v večini primerov samo pustili praske. Jeklo pa je tudi možno hitro prebarvati in popraviti. Vedno pa lahko namestimo pokrove na kolesa, ki bodo dajali izgled aluminijastih platišč.

Večje velikosti jeklenih platišč je načeloma težje dobiti. Dodatna teža, ki pride z večjim profilom gum, je dokaj velika. Tako je zelo verjetno, da bomo potrebovali manjše gume, če želimo namestiti omenjena platišča na večje vozilo.

Lita platišč za osebna vozila

Aluminijasta platišča so izredno popularna pri osebnih vozilih. Primarno jih imajo nameščeni bolj športni avtomobili. Narejena so iz slojev aluminija, magnezija ali kombinacije obeh elementov. V avtomobilskem žargonu jim pravimo tudi lita platišča. Možno je tudi, da so narejena iz magnezija. Temu je tako, saj so mišljena bolj za športna vozila, ne pa za povprečnega voznika.

Še nedolgo nazaj je bilo večino platišč narejenih iz jekla. Razvoj in popularnost avtomobilskih športov, kot je rally ter drugih disciplin, pa je prineslo napredne tehnologije tudi osebnim vozilom. Tako se povpraševanje po bolj naprednih športnih rezervnih delih zmerno povečuje. To pa pomeni, da taka oprema postaja vedno bolj ugodna za nakup. Večina modernih avtomobilov uporablja lita platišča kot standardno opremo. Vedno pa lahko nadgradimo z njimi naše obstoječe vozilo, če to seveda želimo.

Aluminijasta platišča imajo mnogo prednosti

Aluminij in magnezij sta kovini, ki sta lažji od jekla. To pomeni, da so tudi platišča narejena iz teh kovin veliko lažja. Tako se zmanjša teža vozila in poraba goriva. To pa je pri bolj športnih vozilih ključnega pomena. Lahko pa seveda te prednosti tudi koristimo na navadnem avtomobilu. 

YouTube video

Zaradi lažje teže se tudi vozilo lažje obrača. S tem je mišljeno predvsem to, da je krmiljenje za voznika mnogo bolj udobno ter hitro. Tako je tudi naš avtomobil bolj poskočen pri spreminjanju smeri, pospeševanju, zaviranju ipd. Obenem je tudi vzmetenje pod manjšo obremenitvijo, saj mora prenašati manjšo težo pri pospeševanju in ustavljanju. Velika prednost pri tem pa je, da vozilo z aluminijastimi platišči ohrani večji oprijem s cestiščem.

Izbira med boljšim izgledom ali ugodno cena

Dejstvo je, da lita platišča izgledajo zelo lepo na vsakem vozilu. Tehnična dovršenost oblik aluminija ali magnezija je izredno privlačna na pogled. Tako je najbolje, če jih namestimo na novejše avtomobile ali športna vozila.

Jeklena platišča pa sicer tudi izgledajo lepo, vendar so mišljena kot standardna oprema za osebna in druga vozila. Če nam izgled ni všeč, lahko vedno namestimo bolj privlačne pokrove na naša kolesa. Drugače pa so ugodna cena, vzdržljivost ter funkcionalnost izredno koristne lastnosti za vsakega voznika. 

Na spletni strani www.silux.si lahko zasledimo ogromno število rezervnih delov za vozila vseh vrst, letnikov in znamk. V ponudbi je tudi velika izbira različnih originalnih in poprodajnih delov za avtomobile in industrijska vozila.

Iz iste kategorije: