Varno prevažanje koles z avtomobilom

Kolo je odlična naprava za ohranjanje fizične kondicije. Poleg tega pa je zelo priročno sredstvo za potovanje, raziskovanje narave ter druženje z družino in prijatelji. Velikokrat pa se zgodi, da ga moramo z našim avtomobilom pripeljati na določeno lokacijo. To najlažje storimo, če imamo nosilec za kolesa nameščen na strehi, kljuki ali zadnjih vratih prtljažnika. Nekatera vozila imajo že nameščene strešne nosilce, kar omogoča prevažanje raznovrstne športne opreme in druge prtljage. V vsakem primeru pa lahko kupimo nosilec za skoraj vsako vozilo.

Nosilci za kolesa za prtljažnik vozila

Avtomobilski nosilci za kolesa obstajajo v mnogih različnih oblikah. Zelo pogosti so taki, ki jih lahko namestimo na zadnji del avtomobila. Pravimo jim tudi prtljažni nosilci. Namestimo jih lahko na manjša in večja vozila. Prednost pa je tudi ta, da so zelo ugodni za nakup. Nekateri modeli omenjenih nosilcev se lahko tudi dodatno pričvrstijo na strešne nosilce za večjo stabilnost.

Prtljažni nosilci so idealni za rekreacijske kolesarje ali izlete z družino. Hitro jih je možno namestiti in tudi odstraniti z vsakega avtomobila. Njihove prednosti pa so:

  • Odlična rešitev za prevažanje manjšega števila koles
  • Nosilce lahko hitro namestimo in odstranimo s prtljažnika
  • Možno jih je namestiti na skoraj vsak avtomobil, SUV in kombi

Omenjeni nosilci za bicikle imajo dokaj nizko kapaciteto prevažanja. Tako lahko na njih naložimo omejeno število koles.

Nosilci za bicikle na avtomobilski kljuki

Zadnji del našega avtomobila lahko tudi drugače izkoristimo za prevažanje koles. To je seveda v primeru, če imamo kljuko. 

Nosilci za kolesa na kljuki so zelo popularni med lastniki tovornih vozil in večjih avtomobilov. So odlična rešitev, če veliko prevažamo kolesa. Na nosilec za bicikle na kljuki lahko namestimo do 5 koles. Odvisno je seveda od velikosti našega vozila in nosilca, ki smo ga kupili.

Poznamo dve glavni konfiguraciji omenjenih nosilcev. Tako poznamo:

Nosilec, kjer kolesa visijo s stojala

To je ugodna in učinkovita rešitev za večino vozil, ki imajo kljuko. Kolesa so nameščena na stojalu. Samo stojalo je zelo lahko po teži in je precej odmaknjeno od tal. Slabost pa je ta, da kolesa niso tako močno pričvrščena, kot na strešnih nosilcih in drugih konfiguracijah nosilcev.

Nosilec, kjer so kolesa na platformi

Takšni strešni nosilci imajo platformo, kamor namestimo kolesa. Imajo tudi boljšo razporeditev in več prostora za kolesa. Tako se izognemo možnim odrgninam in praskam, ko nalagamo kolesa. Je pa res, da so omenjeni nosilci za bicikle malo bolj težavni za pospraviti, saj so večji.

Strešni nosilci za avto so najboljša izbira

Če imamo možnost, je uporaba strešnih nosilcev za kolesa odlična izbira. Res je, da moramo vse namestiti na streho našega vozila, vendar imamo na razpolago največ prostora. Dandanes ima večina avtomobilov že tovarniško nameščene prečke ali vtore, kamor namestimo nosilce. Predhodno preverimo možnost namestitve strešnih nosilcev na naše vozilo. Večina modelov uporablja univerzalni vpenjalni mehanizem. To pomeni, da jih lahko namestimo na skoraj katerokoli vozilo. Obstajajo pa izjeme, ki pašejo samo na določena vozila, znamke vozil in vrste vozil.

YouTube video

Glavne prednosti strešnih nosilcev

Ključna prednost je seveda ta, da ne motijo uporabe vozila. Tako imamo kabino in prtljažni prostor prosta vse opreme, ki nas bo lahko ovirala. Tako lahko v samo vozilo naložimo več prtljage, saj so kolesa varno spravljena na strehi. S tem pa imamo popolnoma prost zadnji del avtomobila za vlečenje prikolice.

Enostavna montaža nosilcev na streho vozila

Izredno pomembno je, da primerno pričvrstimo vse vijake in pravilno uporabimo sponke na naših nosilcih. Dobro je, če vse dvakrat preverimo, preden se odpravimo na pot. Za pomoč pri nameščanju pa lahko vedno zaprosimo prijatelja ali lokalnega mehanika.

Strešni nosilci za terenske avtomobile

Skoraj vsi terenci imajo prostor za dodatno gumo na zadnji strani. Možno je, da kupimo nosilec za kolesa, ki ga pritrdimo na mesto, kjer je dodatna oziroma rezervna guma. V večini primerov jih pritrdimo z vijaki na samo pnevmatiko ali nosilec.

Slabost je ta, da lahko z njimi prevažamo samo do dve kolesi. Je pa odlična rešitev, če se odpravljamo v bolj težko dostopne kraje. Tako se lahko odpravimo na nepozabno avanturo v hribe, gore in druge kraje, kjer z navadnim avtomobilom ne moremo priti.

Strešni nosilci so vam na voljo v spletni trgovini www.withcar.hr. Lahko kupimo strešne nosilce za kolesa različnih oblik in modelov. Poleg tega pa imamo na voljo ogromno število nadomestnih delov za osebna in tovorna vozila.

Iz iste kategorije: