Pokrovi platišč in zakaj jih potrebujemo

Ker so pokrovi platišč uporabni, da zaščitijo gume in kolesa ter izboljšajo izgled našega avta ni razloga, da si jih ne bi privoščili. Obstajajo dražji primeri kot tudi budget opcije za skoraj vsak avto. Tako nam pokrovi varujejo naše gume in kolesa pred poškodbami, ki se nam lahko pripetijo kadar koli in kjer koli. Leteči kamni, pločniki in tudi udarci drugih vozil nam ne bodo poškodovali gume in kolesa, če bodo pokrovi za platišča pravilno nameščeni na naše vozilo.

Pravilna namestitev

Najbolj pomembno pri nakupu pokrovov za naša kolesa je, da se tesno prilegajo. Če temu ni tako nam lahko pokrovi zdrsnejo s koles pri sunkovitih ovinkih, kar je lahko resna nevarnost za vse udeležence v prometu. Obstajata dve vrsti različnega pritrjevalnega sistema za pokrove platišč:

 • Vijačni pritrjevalni sistem
  Tako kot ime pravi je vijačni sistem tam uporabimo vijake. Tako lahko pritrdimo pokrov na platišče gor direktno s priloženimi vijaki. To je opcija, ki nam nudi največ varnosti, ampak je nameščanje zamudno.
 • Pritrjevalni sistem s sponkami
  Najbolj pogost je pritrjevali sistem s sponkami. Tako namestimo platišče na kolo dokler se ne usede na mesto. Ob tem slišimo značilni »klik«, kar pomeni, da je platišče varno nameščeno na koli.

Pokrovi platišč in materiali

Lahko jih kupimo narejene iz plastike, aluminija, kovine in mnogo drugih materialov. Pokrovi za platišča se tukaj najbolj razlikujejo v vzdržljivosti. Če imamo pokrove narejene iz plastike jih bomo lahko lažje namestili in odmontirali z našega vozila. Pokrovi iz aluminija bodo pa izgledali veliko bolje, vendar je lahko nameščanje malo težavnejše.
Pomembno je kakšne pokrove želimo. Načeloma bodo vsi pokrovi za platišča do neke mere polepšali naš avto in ga tudi zaščitili pred poškodbami, vendar je različno od materialov iz katerih so narejeni.

Pomembni dodatki

Ko kupujemo pokrove ni vse v izgledu, ampak je dobro, če poizvemo naslednje:

 • Kako jih lahko čistim?
  Če bi radi obdržali lep izgled našega avtomobila bo potrebno naše pokrove in platišča tudi očistiti. Vprašajmo ali jih je možno brez težav sprati z vodo in milnico ali potrebujemo posebna čistila.
 • Odporni na vodo in vlago
  Naša platišča morajo biti odporna na vse elemente narave, saj drugače bo naš avto kmalu izgledal huje, kot pa predno smo namestili pokrove.
 • Odporen na praske
  Ko se bomo vozili po cesti bo leteči kamen in pesek hitro popraskal našo površino pokrovov, če ne bodo odporna na praske. Vprašajmo, če so naša platišča narejena tako, da so odporna na površinske praske in manjše poškodbe.
YouTube video

Iz iste kategorije: