Ležaji – za kaj so potrebni?

Lahko bi rekli, da je strojništvo področje, kjer so v veliki meri prisotni moški. Gre za številne elemente, ki jih morate kot strojnik obvladati. Vsekakor so glavne stvari, ki jih morate obvladati tudi razni elementi, ki se pogosto uporabljajo v strojništvu oziroma so sestavni del. Eni izmed teh izjemno pomembnih elementov oziroma bi lahko rekli tudi pripomočkov za boljšo konstrukcijo so ležaji. Ti omogočajo dejansko vrtenje strojnih delov. Ležaji so zaradi tega prisotni na osi, raznih gredah, kolesih in še bi lahko naštevali. Gre za to, da ležaji dejansko morajo prenašati obremenitev vrtečega dela in prenašati na mirujoči del stroja.

Ležaji – kako jih delimo?

Kot smo že omenili, so ležaji izjemno pomemben del vrtečih strojev. Ravno zaradi tega jih poznamo več različnih vrst. Razlikujejo se vrsto trenja – drsni ali kotalni. Razlika med njima je v osnovi ta, da so drsni ležaji tisti, ki prestrezajo radialne obremenitve, kotalni pa tisti, ki so sgrajeni iz več kroglic, valjčkov ali iglic. Slednji se namreč vrtijo med dvema kotalnima obročema, od koder izhaja tudi njihov naziv.

YouTube video

Prednosti in slabosti, ki jih imajo ležaji

Ležaji imajo veliko prednosti, seveda pa tudi kakšno slabost. Prednosti ležaje v so, da so izjemno vzdržljivi glede na pritiske, ki jih okolica nanje izvaja. Imajo izjemno majhen koeficient trenja. Lahko bi rekli, da imajo zaradi tega pravzaprav neomejeno dobo. Ležaji so zelo vzdržljivi ne glede na pogoje, ki so prisotni. Niso občutljivi na umazanijo ter razne druge pritiske. Čeprav imajo veliko prednosti, pa ni vse tako idealno. Ležaji namreč ne prenesejo instantne velike obremenitve. Poleg vsega povzročajo velik hrup oziroma večji hrup, kot bi ga sicer pričakovali. Določeni ležaji so zahtevni za montažo, vendar pa se vse slabosti pozabijo, saj imajo nenazadnje veliko več prednosti.

Ležaji so vsekakor tisti nujno potreben del strojništva, brez katerih številni stroji ne bi mogli normalno delovati. Zagotovo pa so najbolj dobrodošel element navdušencev nad strojništvom.

Iz iste kategorije: