Verige – izdelava in nakup

Verige so en izmed ključnih sestavnih delov vozil. Prav tako so verige sestavni del dvigalnih ter drugih naprav, poznamo pa tudi snežne verige, ki se pozimi uporabljajo za preprečitev zdrsov na cestišču. Za pravilno in varno delovanje strojev in naprav je pomembno, da uporabljamo čim bolj kvalitetne verige. Tako je najbolje, da jih kupite pri podjetju, ki je stroj izdelalo, oziroma uradnem zastopniku. Za nakup drugje se odločite le, če ste povsem prepričani v kakovost izdelka, saj je od le te odvisno ne le delovanje, temveč večinoma tudi življenje uporabnika vozila oziroma stroja.

Kako so narejene?

Glede na namen uporabe poznamo dve vrsti verig. Ene so narejene iz členkov, druge pa iz obročkov. Tiste, ki se uporabljajo za prenos velikih obremenitev, kot je dviganje velike teže ali vleka, so narejene iz obročkov, ki niso popolnoma okrogli. Tako lahko verigo uporabljamo pod različnimi koti. Verige, ki so namenjene za prenos sile v vozilih in strojih so sestavljene iz členov, ki se popolnoma prilegajo zobnikom, na katere je veriga nameščena.

Izdelava verig

Verige so izdelane iz kovin, ki so lahko nerjaveče – v tem primeru je izdelava dražja, kljub nerjavnosti materiala pa je za dolgotrajno delovanje še zmeraj potrebna primerna nega. Deli verig so izdelani strojno, pomembna je vsaka podrobnost. Med seboj morajo biti deli namreč popolnoma kompatibilni, vendar v celoti dovolj močni, da prenesejo velike obremenitve. Zelo kvalitetno pa so izdelani tudi okrasni pokrovi platišč.

Nakup verig

YouTube video

Preko spleta ali v fizični trgovini je mogoče kupiti verige, ki jih potrebujete. Večinoma za to ne potrebujete precej dodatnih znanj, vendar pa se je potrebno pred nakupom prepričati o ustreznosti rezervnih delov. V kolikor niste prepričani o ustreznosti, se o tem pogovorite s serviserjem, ali pa njemu prepustite samo naročilo. Glede na znanje, ki ga ima, se bo odločil za zanesljivega proizvajalca, tako vam ne bo treba skrbeti o varnosti in ustreznosti delov.

Ob nakupu verig so tudi nosilci za smuči lahko dober nakup.

Iz iste kategorije: