motorna olja

Razlike med različnimi vrstami motornih olj

Ko izbiramo motorno olje, imamo na voljo kar nekaj različnih vrst. Motorna olja so lahko sintetična, polsintetična ali pa mineralna. Pogosto lahko zasledimo, da je sintetična vrsta daleč najbolj kakovostna. Pa je temu res tako? Na sploh v povezavi s tem obstaja kar nekaj dvomov, zato ni čudnega, da se mnenja o najboljši vrsti olja za motor lahko med seboj kar precej razlikujejo.

Kljub omenjenemu pa se lahko tudi že na podlagi lastnosti posamezne vrste motornega olja odločimo za najprimernejšega.

Lastnosti sintetičnega olja za motor vozila

Sintetična motorna olja se pridobivajo na podlagi rafiniranih baznih olj. Dodajajo se jim najrazličnejši primerni aditivi. Prav tako se lahko v celoti sintetizirajo kar v laboratoriju. Njihova ključna naloga je omogočiti oksidacijsko ter toplotno stabilnost, odpraviti tvorjenje usedlin in omogočiti boljšo zaščito motorja pred korozijo ter obrabo.

sintetična motorna olja so najbolj kakovostna
Motorna olja so lahko sintetična, polsintetična ali pa mineralna. Sintetična vrsta je daleč najbolj kakovostna.

Na sploh je takšna vrsta olja namenjena za sodobne motorje visokih zmogljivosti. Ima dolgo življenjsko dobo. Sestava takšnega motornega olja je tako superiorna, da je torej ne zmoremo nadomestiti s pogostejšo zamenjavo mineralnega olja.

Kaj je značilno za polsintetična motorna olja?

Polsintetična olja za motor avtomobila so označena kot mešanica sintetičnega ter mineralnega olja. Prav tako so tej vrsti dodani primerni aditivi. V tem olju je delež sintetičnega olja največ 30 %. Slednje pomeni, da so takšna olja po sestavi pa tudi po sami kakovosti precej bližje mineralnim oljem. Četudi bi vsebovala zgolj 1 % sintetičnega olja, bi jih vseeno imenovali polsintetična.

Pomembno je, da tudi tovrstna motorna olja kupujemo zgolj od preverjenih ter uglednih proizvajalcev. Osredotočiti se je treba predvsem na premijske blagovne znamke.

Prva olja za mazanje gibljivih delov motorja

Prva olja na svetu, ki so se uporabljala za mazanje gibljivih delov motorja, so imenujejo mineralna olja. Ta se uporabljajo še danes, proizvajajo pa jih s pomočjo predelave surove nafte ter s pomočjo uporabe posebnih dodatkov.

olja za motor avtomobila
Sintetična olja za motor avtomobila so namenjena za sodobne motorje visokih zmogljivosti in imajo dolgo življenjsko dobo.

Omenjena olja za motor vozila je potrebno menjati na 5000 do 10000 prevoženih kilometrov. Slednje je zlasti odvisno od vrste motorja, prav tako od dodatnih aditivov in ne nazadnje še od delovnih pogojev. Mineralna olja najpogosteje uporabljajo motorji starejših generacij; to pomeni vozila iz devetdesetih let prejšnjega stoletja pa tudi starejša.

Motorno olje Castrol

Olje za motorje vozil Castrol je znano po tem, da se spremeni pod največjim pritiskom. Tedaj je najmočnejše, posledično pa lahko omogoči najboljšo zaščito motorja vozila. Pri vseh pogojih ter hitrostih vožnje ščiti motor in izgubo moči učinkovito zmanjšuje zaradi trenja.

Castrol EDGE  je prva izbira
Olje Castrol EDGE  je postalo prva izbira nekaterih vodilnih proizvajalcev svetovno znanih avtomobilov.

Neodvisni preizkuševalci motornih olj so dokazali zmogljivost Castrola, in to po najbolj strogih standardih. Za uporabo ga priporočajo proizvajalci svetovno znanih vrhunskih prevoznih sredstev. Tovrstno olje motor ščiti med celotnim servisnim intervalom menjave olja – tudi pri skrajno visokem tlaku.

Prva izbira nekaterih vodilnih proizvajalcev  svetovno znanih avtov

Olje Castrol EDGE  je zaradi svojih odličnih lastnosti postalo tudi prva izbira nekaterih vodilnih proizvajalcev svetovno znanih avtomobilov. V sodelovanju z njihovimi partnerji omogočajo največjo zmogljivost, in to več kot milijonom voznikov po celem svetu.

Številna nova vozila se zapeljujejo s proizvodne linije že napolnjena z oljem Castrol.

Najbolj izpopolnjeno motorno olje

Da bi se lahko najučinkoviteje premagalo trenje, ki zmanjšuje zmogljivost vozil, so razvili najmočnejše in najbolj izpopolnjeno olje za motorje. Ta se imenuje Castrol EDGE. Zasnovano je s pomočjo tehnologije Fluid TITANIUM.

YouTube video
Tehnologija Castrol EDGE

Pri preizkušanju tovrstnega olja so opazovali, na kakšen način olje preobrazi svojo strukturo, in sicer na ravni molekul. Olje, ki je stisnjeno ob velikem pritisku, so zelo temeljito preučili z uporabo rentgenskih žarkov. Slednje so oddali elektroni, ki so potovali skorajda s svetlobno hitrostjo. Na takšen način je bilo ugotovljeno, da olje Castrol EDGE s tehnologijo Fluid TITANIUM fizično lahko preobrazi svojo strukturo ter se tudi pod izredno visokim pritiskom zgosti tako, da učinkovito preprečuje dotikanje delov iz kovine in uspešno zmanjšuje trenje. Kadar pritisk nekoliko popusti, pa se tovrstno olje zmore povrniti v prosto tekoče stanje.

Doživljanje zmogljivosti v vozilu

Zmogljivost v svojem vozilu lahko doživljate na najrazličnejše načine – tudi v čistem užitku pospeševanja, prav tako v zadovoljstvu sproščanja navora, ne nazadnje v preprostem navdušenju nad višjo hitrostjo.

Če uživate v vznemirljivi vožnji, izguba do 10 % zmogljivosti motorja zagotovo ne pride v poštev. Motorno olje Castrol EDGE tehnologije Fluid TITANIUM se spreminja za večjo moč in to pod pritiskom. Tako se lahko sprosti resnična zmogljivost avtomobilskega motorja.

Iz iste kategorije: