Tlačni kompresor za pnevmatike

Majhna a pomembna naprava za vsakega voznika

Vsak novejši avto ima vgrajene številne naprave, ki nam olajšajo vožnjo. Kljub temu pa se nam na cesti lahko pripetijo številne stvari na katere nismo pripravljeni. Vsakemu vozniku vedno grozi možnost, da bi se mu tlak v gumah spustil na prenizko raven. Za to so lahko zadolženi številni dejavniki. Zelo pogosto se tudi zgodi, da je potrebna menjava izpraznjene pnevmatike za rezervo sredi ceste. Ta pa je močno izpraznjena, saj je nismo nikoli uporabili niti preverili njenega stanja. Veliko bolje je, če imamo vedno pri roki tlačni kompresor za pnevmatike, ki deluje preko 12V električne povezave.

Pnevmatike se lahko nepričakovano izpraznijo

Moderni avti so izredno zanesljivi, saj se bencinski in dizelski motorji, elektronika ter drugi avto deli ne okvarijo kar tako. Veliko bolj verjetno je, da bomo naleteli na številne ovire na cesti, ki nam lahko poškodujejo kolesa. Manjša predrtja pnevmatike se sprva ne opazijo, saj zrak počasi uhaja v ozračje.

Tlačni kompresor za pnevmatike
Prenosni tlačni kompresor za pnevmatike

Ko pa se vrnemo k parkiranem vozilu, pa je ta popolnoma izpraznjena. V tem primeru nam tlačni kompresor lahko prihrani veliko težav. Z njem zasilno napolnimo izpraznjeno kolo, da vozilo zapeljemo do vulkanizerja. Najbolje pa je, če odstranimo celotno kolo in namestimo rezervno. Pri namestitvi pa s kompresorjem preverimo tlak, da zagotovimo varno in udobno vožnjo. Pomembno se je zavedati, da vožnja z rezervnim kolesom ni namenjena hitrostim nad 50 kilometrov na uro.

Gume predstavljajo edini stik vozila s cestiščem

Vsak avto potrebuje dober oprijem s cestiščem, ki jih lahko ponudijo gume dobre kakovosti. Kljub temu pa skozi čas izgubljajo tlak, saj ta pasivno uhaja v ozračje. To je tudi razlog, da je pred sezonsko menjavo zimskih na poletne gume dobro preveriti njihov tlak. Pogosto ga je potrebno malenkost dodati, da zagotovimo najmanjši upor cestišča.

Avtomobilske pnevmatike
Avtomobilske pnevmatike morajo imeti pravilen tlak

Pravilen tlak v gumah je dobro vzdrževati tudi iz razloga podaljšanja njihove življenjske dobe. Prenizek tlak nam močno omeji zavorno razdaljo, pospeške in stabilnost vozila na spolzkem ali suhem cestišču. Obenem pa so gume pod veliko obremenitvijo, kar jih sčasoma poškoduje. Veliko bolje je, da pred relacijskimi in drugimi daljšimi potovanji preverimo njihov tlak. S tem zagotovimo najbolj optimalno porabo goriva, manjši upor cestišča in manj hrupno vožnjo.

Avto gume morajo vedno imeti pravilen tlak

Glavni namen ohranjanja primernega tlaka v avto gumah je nudenje največjega oprijema s cestiščem. Obenem tako tudi podaljšamo njihovo življenjsko dobo, saj jih bomo uporabljali na pravilen način, kot to zahteva proizvajalec.

YouTube video
Kako pravilno preveriti in napolniti pnevmatike na vašem avtomobilu

Bolj mrzli meseci v letu povzročijo, da avto gume še hitreje izgubljajo tlak. Zato je pomembno, da se posvetimo periodičnem pregledu njihovega tlaka. Ko se ta zniža na nevarno nizko raven, je mogoče opaziti, da se vozilo do določene mere lahko posede. Tako je možnost poškodb platišč v vozilu ter tudi avto gum, ki jih imamo trenutno nameščene. 

Omenjenim nevarnostim se najlažje izognemo, če uporabljamo tlačni kompresor za pnevmatike, ki ga imamo spravljenega v našem avtu. 

Gume za avto je mogoče s kompresorjem napolniti kadarkoli

Prednosti uporabe kompresorja za polnjenje tlaka v gumah za avto so mnoge. Omenjena naprava nas lahko reši iz številnih zagat, ko moramo sredi potovanja z avtom opraviti hitro polnjenje tlaka v gumah.

Kompresor je tudi idealna naprava, če želimo samo preveriti nivo tlaka na hiter in učinkovit način. Po potrebi ga dodamo, da dosežemo primerno raven, ki je potrebna za varno vožnjo. 

Kompresorji so na voljo v dveh glavnih izvedbah; električni z napajalnim kablom in akumulatorski. Najbolj pogosti so tlačni kompresorji za pnevmatike, ki delujejo preko električne povezave z našim vozilom. Vedno bolj popularni pa so akumulatorski kompresorji, ki imajo svoje lastno napajanje. Z obema izvedbama lahko brez težav napolnimo gume za avto na manjših in večjih vozilih.

Avtomobilske pnevmatike zahtevajo redno vzdrževanje

Veliko številno voznikov pozabi na reden pregled svojih pnevmatik. Dobro je, če od časa do časa pogledamo profil. Tako lahko hitro prepoznamo, če se gume prehitro obrabljajo. V tem primeru je močno priporočeno, da opravimo avto optiko pri pooblaščeni ali lokali avto mehanični delavnici. S tem bomo ohranili pnevmatike za avto v dobrem stanju.

Mrzli meseci povzročijo, da avtomobilske pnevmatike hitreje izgubljajo tlak. Tako je močno priporočeno, da si lastimo tlačni kompresor, ki lahko hitro popravi izgubljeno razmerje tlaka. Akumulatorske izvedbe kompresorjev so idealne, če se ne želimo zanašati na električni sistem v našem vozilu. Mogoče je tudi, da naše vozilo ne vsebuje 12V vtičnice za kompresor, zato je akumulatorska izvedba kompresorja bolj primerna.

Standardni tlačni kompresorji z 12V vtičnico pa so najbolj razširjeni. Priporočljivo je, da izberemo manjšo izvedbo, ki jo lahko pospravimo v prtljažnik, pod sedež avtomobila ali drugam, kjer ne bomo izgubili veliko prostora. Če pa imamo večji SUV, poltovornjak ali drugo bolj masivno vozilo, pa je priporočljiva izbira močnejšega oziroma večjega kompresorja.

Iz iste kategorije: