Avtoelektrika za električne komponente v vozilu

Zakaj potrebujemo delujoč avtomobilski akumulator?

Veliko voznikov spregleda pomembnost dobro delujoče elektronike v svojem avtomobilu. To pa nam zagotavlja uporaba kakovostnih akumulatorjev oziroma baterij. Njihova naloga je, da skrbijo za reden in nemoten dotok električne energije vsem komponentam v našem vozilu. Sčasoma pa se, kot vsak avto del, tudi izrabijo, zato jih moramo zamenjati. Pomembno je, če se zavedamo, kdaj naše vozilo potrebuje zamenjavo omenjene komponente. V nasprotnem primeru se lahko znajdemo v situaciji, ko ne bomo mogli zagnati motorja v našem avtomobilu. Srečo je znake slabega delovanja mogoče hitro opaziti, če poznamo nekaj preprostih lastnosti in nalog tako rekoč glavne baterije v našem jeklenem konjičku.

Avtomobilski akumulatorji so namenjeni shranjevanju električne energije

Vsak avtomobil z motorjem z notranjim izgorevanjem potrebuje akumulator. Ta hrani električno energijo v sebi, ter nam omogoča, da jo uporabimo, ko jo potrebujemo. To je še posebej pomembno pri zagonu motorja. Ko obrnemo ključ v našem vozilu, sprožimo postopek vžiga mešanice goriva in kisika v batih. Za to pa so zadolžene svečke, ki potrebujejo električni tok, da ustvarijo iskro za vžig goriva. Brez akumulatorja ne bi mogli zagnati motorja in uporabljati radia, luči, navigacije in drugih naprav, ko naš avtomobil stoji na mestu.

Akumulator shranjuje elektriko za prihodnjo uporabo.
Za zagon motorja je pomemben akumulator vozila, ki dovaja električno energijo. Iz kemične reakcije razvije napetost, ko se pozitivna in negativna plošča potopita v elektrolit, raztopino žveplene kisline in vode.

Kolikšna je življenjska doba akumulatorja?

Vsak avto del ima omejeno življenjsko dobo. Nekateri mehanični in elektronski deli zdržijo celotno uporabno življenjsko obdobje našega vozila, drugi pa se prej ali slej okvarijo in potrebujejo zamenjavo. Veliko je odvisno od našega načina vožnje, vrste vozila in drugih dejavnikov, ko govorimo o pričakovani vzdržljivosti nekaterih avto delov.

Posamezni akumulatorji imajo življenjsko dobo nekje do pet let. Pogosto je garancijo 3 letna, kar pomeni, da proizvajalec jamči za delovanje naprave v omenjenem obdobju. Pogosto je potrebno po nekaj letih zamenjati akumulator, saj imamo lahko drugače z avtomobilom velike težave.

Avtoelektrika v našem vozilu je nenehno obremenjena

Moderna vozila vsebujejo veliko avtoelektrike, saj se v njih nahajajo številne moderne naprave, kot so navigacija, potovalni računalnik, senzorji bližine predmetov, kamere ipd. Res je, da alternator neprenehoma proizvaja električno energijo, vendar ta energija ni čista oziroma potrebuje stabilizacijski element.

Vsaka baterija v našem vozilu ima tudi pasivno nalogo stabilizacije električne napetosti v našem vozilu. To stori tako, da ohranja neprestano napetost vse avtoelektrike in izniči šume, padce napetosti in druge nevarne pojave. S tem se zniža obremenjenost žične napeljave, kot tudi občutljive elektronike. To pa podaljša življenjsko dobo občutljivih komponent v našem vozilu.

Ko je akumulator povezan s porabnikom, kot je npr. zaganjalnik v avtomobilu, teče tok iz akumulatorja.
V tipičnem svinčeno-kislinskem akumulatorju znaša napetost 2 volta na celico. Elektrika steče iz akumulatorja takoj, ko je sklenjen krogotok med pozitivnimi in negativnimi terminali. To se zgodi, kadar je npr. radio, povezan z akumulatorjem.

Kako opazimo slabo delujoč akumulator?

Lahko bi rekli, da akumulator predstavlja bitja srca v našem avtomobilu. Ker napaja električne komponente in preprečuje okvare, ker vzdržuje stabilni električni tok. Ko pa se sčasoma iztroši, pa ne more več ohranjati svoje učinkovitosti. To pomeni, da se bo naše vozilo pričelo obnašati drugače, kot smo ga sicer navajeni. 

Simptomi slabo delujočega akumulatorja je mogoče opaziti na več načinov. V vsakem primeru je dobro, da svojega jeklenega konjička odpeljemo k mehaniku, ki nam bo najbolje znal pomagati. Če še naprej uporabljamo avtomobil, tvegamo nadaljnje poškodbe motorja in drugih delov.

Počasno obračanje motorja je znak iztrošenega akumulatorja

Zagon motorja v avtomobilu mora potekati hitro in brez težav. Sčasoma pa je mogoče, da ko bomo obrnili ključ, da se bo motor zagnal s težavo. To se zgodi v primeru, da svečke s težavo ustvarijo zadovoljivo močno iskro, da prične proces notranjega izgorevanja goriva. To pa zato, ker nimajo na voljo dovolj energije, ki jo shranjena v bateriji.

Električne komponente delujejo nepravilno ali slabo

Moderna vozila, kot prej omenjeno, so polna raznovrstne tehnologije, ki nam omogočajo večje udobje in višjo varnost med vožnjo. Vsa omenjena avtoelektrika se popolnoma zanaša na napeljavo, ki povezuje številne sisteme. Mora pa imeti na razpolago dovolj energije za pravilno delovanje. Če v bateriji ni shranjenega dovolj električnega toka, nam morda radio, digitalni zaslon v armaturni plošči in druge komponente ne bodo delovale, ko bo motor ugasnjen.

Izpraznjen akumulator napolnite tako, da mu dovajate električni tok.
Ko se akumulator prazni, svinčene plošče postanejo podobne druga drugi, kislina šibkejša, in napetost pade. Akumulator se tako zelo izprazni, da ne more več dobavljati zadostne napetosti za avtoelektriko.

Preprečimo poškodbe avtoelektričnih komponent

Uporaba slabo delujoče baterije v našem vozilu je vedno močno odsvetovana. To pa zato, ker ima veliko bolj pomembno vlogo, kot samo za zagon motorja. Če akumulator ne deluje več pravilno, ne more nuditi dovolj električne energije številnim komponentam v našem vozilu. To povzroči, da potovalni računalnik in druge naprave pričnejo vleči iz sistema našega avtomobila več napetosti oziroma voltaže, da ohranijo svojo funkcionalnost. To pa sčasoma lahko povzroči razne okvare in druge neželene učinke, ki nas lahko globoko udarijo po denarnici. Veliko bolje je, da preprosto zamenjamo omenjeno baterijo v našem avtomobilu, ko se iztroši in tako zagotovimo najbolj optimalno delovanje vseh električnih komponent, kot tudi zagona motorja.

YouTube video
Nepravilno delujoč akumulator lahko povzroči okvare, zato je najbolj pametno, da iztrošen akumulator zamenjamo.

Iz iste kategorije: