Bodimo pripravljeni na zimske razmere

Letošnje poletje se je zelo hitro poslovilo in že prihaja jesen. Zimska oprema vozil je obvezna po 15.  novembru oziroma ob prvih zimskih razmerah. Kot kaže po vremenskih napovedih, pa bodo zimske razmere prav kmalu tudi pri nas. Ob tem času je nujno, da imamo na avtomobilu zimske pnevmatike. Če le-teh nimamo, morajo imeti letne pnevmatike zadostno globino profila in v prtljažniku moramo imeti obvezno avtomobilske verige. Tudi če imamo zimske pnevmatike, je zelo zaželeno in priporočeno prav tako imeti avtomobilske verige za vsak slučaj.

Priporočljiva zimska oprema

Poleg avtomobilskih verig, je za zimske razmere kar nekaj stvari priporočljivo imeti v avtomobilu. Dobro je, če je v našem jeklenem konjičku sprej za odmrzovanje stekel oziroma ključavnic. Priporočljivo je imeti dovolj tekočine za stekla proti zmrzovanju. Poleg tega, pa se za najhujše razmere, priporoča tudi:

  • zložljivo snežno lopato
  • dovolj tekočine
  • zaščitne rokavice (in še kakšna rezervna zimska oblačila)
  • strgalnik stekel
  • rezervno odejo

Drugi napotki za voznike

Vozniki naj se na pot odpravijo v zimskih razmerah (sneženje, ledeni dež, izjemno nizke temperature) le, če je to nujno potrebno in neizogibno. Pred samo potjo, naj na spletu preverijo morebitne zastoje in predviden čas potovanja. Da ne bodo avtomobilske verige le za okras v prtljažniku, naj preverijo ali jih znajo pravilno namestiti. Predvsem pa je pomembno, da imajo v vozilu dovolj goriva. Zimske razmere so lahko zelo nepredvidljive, zato se morajo vozniki nanje ustrezno pripraviti.

YouTube video

Posebno opozorilo velja tudi za odmrzovanje in čiščenje stekel oziroma kar celega avtomobila. Pred samo potjo je potrebno vozilo dobro očistiti, da med vožnjo sneg in led ne padata z vozila.

Kar pa se tiče avtomobilskih verig, je zelo priporočljivo, da se vozniki prej pozanimajo kako se jih pravilno namesti. Ogromno informacij je na spletu, svetujejo lahko preko forumov in tudi preko spletnih navodil. Običajno se ravno ženske ustrašimo nameščanja avtomobilskih verig na naše vozilo. A avtomobilske verige niso nič strašnega, da same tega ne bi zmogle. Še vedno pa verjamem, da se najdejo kavalirji, ki bodo tudi damam na cestah v snežnih razmerah radi priskočili na pomoč.

Iz iste kategorije: