Ne obtičite v globokem snegu

Vremenske razmere so nepredvidljive. Danes je morda sicer napovedano lepo vreme, vendar ali lahko vedno zaupate vremenskim napovedim?

Celoletne pnevmatike in snežne verige

Zima se naglo bliža in s tem prihaja tudi čas za menjavo letnih gum in nakup snežnih verig. V kolikor imate na avtu celoletne ali v najslabšem primeru letne gume, je nujno, da premislite tudi o nakupu snežnih verig. Zaradi pogostih zastojev na avtocesti in lokalnih cestah zaradi snežnih metežev, policija že več let opozarja, da ne smemo pozabiti na snežne verige.

Kdaj morate uporabiti snežne verige in kdaj lahko prejmete globo

Na tržišču so različne vrste in znamke snežnih verig, ki so namenjene različnim vremenskim razmeram. Verige smete uporabljati le tedaj, ko je na cesti dovolj snega. To pomeni, da pnevmatika zaradi snega na cestišču med vašo vožnjo ne pride v stik z voziščem. S snežnimi verigami se smete voziti 50 km/h. V kolikor vremenske razmere niso primerne za uporabo snežnih verig, vam lahko policija izda globo okoli 100 EUR. Za oviranje prometa pa so predpisane kazni tudi okoli 400 EUR.

avtomobilske-verige-za-sneg-1

Ali znate samostojno namestiti snežne verige?

Marsikdo se ustraši, da ne bo znal samostojno namestiti nove snežnih verig in bo moral poklicati na pomoč prijatelje ali celo avto vleko. Najbolje je, da ob nakupu podrobno preberete navodila, pogledate posnetek na spletu ter enkrat poizkusite namestiti snežne verige na kolesa kar doma v lepem vremenu. Tako boste vedno prepričani, da znate samostojno in hitro poskrbeti za svojo varnost v prometu.

YouTube video

Potek nameščanja verig

Snežne verige vzemite iz posode, raztegnite jih po tleh, verigo namestite zadaj za kolo in raztegnite po celotni površini zadaj ter pripnite s privezom. Za boljše razumevanje podrobno poglejte še priložena navodila. Verigo nato potegnite na sprednjo stran kolesa, poiščite zadaj za kolesom napenjalno verigo ter pripnite še ostale priveze. Pomembno je, da na koncu preverite, da se snežne verige tesno prilegajo kolesu in ne opletajo.

Iz iste kategorije: