Menjava razbitih avtomobilskih ogledal

Si lahko predstavljate vožnjo brez ogledal? Bi lahko parkirali bočno samo z obračanjem glave in gledanjem skozi okno? Bi lahko prehitevali brez gledanja v vzvratno zrcalo in stranski ogledali? Odgovor je seveda ne. Varne vožnje si ne moremo predstavljati brez kvalitetnih in nepoškodovanih zrcal.

Namen in uporaba

Pravilno nastavljena zunanja ogledala vam omogočajo širok pregled okolice avtomobila. Z njimi zaznate vozila za vami in vzporedno z vašim avtom. Zaznate tudi druge udeležence v prometu. Še posebej pridejo do izraza seveda kolesarji in motoristi. Stranska ogledala za avto nastavite tako, da vidite približno v tretjini tudi svoj avtomobil, ostali del pa naj bo namenjen pogledu dogajanja za vašim vozilom. Tako boste videli vse ovire in druge udeležence v prometu.

YouTube video

Z menjavo doma prihranite denar

Ogledala za avto lahko zamenjate tudi doma, brez obiska serviserja. Staro zrcalo nežno odstranite iz ohišja. Odstranite vse ostale delce, ki se morda še držijo površine. Priporočamo vam, v kolikor so še vidne sledi lepila, da jih odstranite z brusnim papirjem. Nov izdelek s poče je trdno nameščeno na površino. V kolikor se premika, zrcalo ne mestih premikanja še dodatno fiksirajte s silikonskim lepilom.

Obisk serviserja

Ogledala načeloma lahko zamenjate sami doma. V primeru, da ni poškodovano samo steklo, temveč tudi ogrodje oziroma nosilec, pa je zgodba malo drugačna. V kolikor je ohišje precej poškodovano, morate obiskati pooblaščenega serviserja. Slednji bo namestil kompatibilno novo ogrodje in novo steklo. Tako boste bolj varni v prometu, saj boste videli vse dogajanje v okolici vašega vozila.

Električno nastavljiva zrcala

Novejši avtomobili imajo električno nastavljiva ogledala za avto. Slednje lahko nameščajo brez dodatnih težav tudi med vožnjo ali parkiranjem. Med parkiranjem je namreč priporočljivo, da je desno zrcalo nameščeno malce nižje od levega. Na ta način vidite tudi robnike, pločnik ali morebitne druge ovire. Električna zrcala ne menjajte doma, temveč obiščite serviserja. Avto deli, med njimi so seveda tudi ogledala, pa se lahko kupijo enostavno kar preko spleta, pri čemer boste privarčevali kar nekaj denarja.

Vetrobranska stekla varujejo tudi pred nevarnimi UV žarki. Več informacij v članku.

Iz iste kategorije: