Destilirana voda za v avto

Destilirana voda in njena vloga v vozilu

Destilirana voda se neredko uporablja za hlajenje motorja. Cenovno je zelo ugodna. Tudi sicer je potrebno v skladu za redčenje koncentrata antifriza uporabiti destilirano vodo. Kupimo jo lahko tako v avtomobilski kot strojni trgovini.

Če pa boste razredčili koncentrat antifriza z vodo iz pipe, obstaja velika mera tveganja ne samo za zmanjšanje učinkovitosti dodatkov, temveč tudi za dodajanje mikrohranil v antifriz. To negativno deluje na delovanje motorja ter vodi v korozijo in še druge težave. Snovi, ki jih vsebuje navadna voda iz pipe, na primer klor, kalcij, magnezij, zamašijo majhne kanale v motorju, kar še zmanjšuje učinkovitost hlajenja.

Po destilirano vodo na bencinsko črpalko

Destilirana voda vam je po dostopni ceni na voljo tudi na bencinski črpalki. Liter destilirane vode vas bo stal nekaj več kot en evro. Splača pa se vam na primer kupiti vsaj pet litrov destilirane vode v kosu, saj se vam to cenovno še bolj splača.

Destilirana voda

Destilirana voda ni uporabna samo za avto oziroma druga prevozna sredstva, temveč je dobrodošla izbira tud na likalnike in podobne gospodinjske naprave. Vsi tisti, ki ste pred destilirano vodo v aparatih in prevoznih sredstvih uporabljali navadno vodo iz pipe, sedaj pa destilirano vodo, veste, kako neverjetna razlika učinkovanja je med tekočinama.

Preberite si še naslednji članek: Zagotovo najpomembnejše avtomobilske tekočine

Obstaja nekaj avtomobilskih tekočin, ki so nujno potrebne za pravilno delovanje vašega vozila. Brez njih bi bilo vaše vozilo pravzaprav neuporabno. Na povezavi si preberite kratek pregled najpomembnejših avtomobilskih tekočin.

Antifriz in njegova raznovrstna uporaba v prevoznih sredstvih

Vsak avtomobil, traktor, tovornjak, delovni stroj, moped in večina motociklov potrebuje antifriz oziroma hladilno tekočino. Uporaba antifriza je izjemno raznovrstna. Modernega motorja z notranjim izgorevanjem si niti pod razno ne moremo predstavljati brez dovolj učinkovitega hladilnega sistema.

YouTube video
Video: Kako preveriti antifriz

Večina sodobnih motorjev s tekočinskim hlajenjem uporablja hladilno tekočino, in sicer na osnovi vode. Hladilna tekočina ali antifriz je torej sredstvo za prenos toplote. To v prvi vrsti preprečuje pregrevanje, v zimskem času pa hladilni sistem učinkovito ščiti pred zmrzovanjem.

Antifriz v različnih barvnih odtenkih

Antifriz vam je na voljo v različnih, navadno zelo živih barv. Menite, da je izbira barve antifriza pomembna? Barva antifriza ni povezana z aditivi, temveč z dodanim barvilom.

Kakšno pa mora razmerje med koncentratom ter vodo? Pri mešanju koncentrata antifriza ni pomembno samo zmrzišče, ampak tudi količina aditivov v hladilni tekočini. Optimalna je mešanica polovice koncentrata ter polovice vode.

Iz iste kategorije: