Navaden klinasti jermen

Jermeni so ključni sestavni del vsakega avtomobila

V zadnjih nekaj desetletjih je avtomobilska industrija močno napredovala. Tako smo lahko priča vedno nižji porabi goriva, bolj učinkovitim motorjem in drugim izboljšavam. Starejši avtomobili so bili opremljeni z jermeni narejenimi iz usnja. Te so redno pokali pod stresom, kar je bilo izredno moteče. Današnja vozila pa uporabljajo klinasti jermen, ki poganja ključne komponente v predelu motorja. Z nakupom avto delov Silux pa zagotovimo, da bomo vedno uporabljali kvalitetne rezervne dele za naše vozilo.

Klinasti jermen povezuje različne komponente v motorju

Naš motor potrebuje zamenjavo nekaterih potrošnih delov po določenem številu prevoženih kilometrov. Tako je potrebno zamenjati olje, zračni filter, oljni filter ipd. Velikokrat pa pozabimo na klinasti jermen. Njegova naloga je ta, da povezuje jermenico ročične gredi z alternatorjem in ventilatorjem.

V motornem predelu bomo našli tudi druge jermene, ki poganjajo ključne komponente v našem vozilu, kot so:

  • Kompresor za klimo
  • Vodno črpalko
  • Črpalko za servo krmiljenje

Večina novejših avtomobilov pa uporablja serpantinski pas ali jermen narejen iz vzdržljive gume. Ta pa je namenjen za povezovanje vseh prej omenjenih komponent v motorju. Tako je dobro, če uporabimo kvalitetno zamenjavo, ki uporablja vzdržljivo gumo. Vrhunski nadomestni avto deli Silux so primerni za starejša in novejša vozila. Tako lahko hitro naročimo zamenjavo na spletni strani www.silux-auto.si.

Dobro in slabo delujoč klinasti jermen

Dejstvo je, da le malo število voznikov dobro ve, kako izgleda zdrav klinasti jermen. Temu tudi ne pripomore dejstvo, da je večina jermenov črnih. Poleg tega pa so si vsi podobni, saj je med njimi zelo malo vidnih razlik. Če podrobno pogledamo, vidimo, da imajo nekateri gladko površino, drugi pa zarobljene stranice. 

Avto deli Silux: Klinasti jermen za Peugeot
Avto deli Silux: Klinasti jermen Peugeot 305 83-90

Zdravje gume, iz katere je narejen jermen, je zelo pomembno. Če se opazijo razpoke na klinastem jermenu, bomo potrebovali zamenjavo. Razpoke naznanjajo, da je material že utrujen in star. Sčasoma pa bo sam jermen počil in bomo ostali sredi ceste z nedelujočim vozilom.

Znaki poškodb se lahko tudi pojavijo kot luknje ali manjkajoč material ob stranicah klinastega jermena. To pomeni, da sama guma ne sledi pravilno preko jermenic. Do tega lahko pride zaradi nepravilne velikosti gume ali težav z jermenicami. Tako bomo potrebovali zamenjavo čimprej, saj lahko jermen kadarkoli poči.

Preberite si še naslednji članek: Kondenzator klime za utekočinjanje plina ter oddajanje zvišane temperature

Kondenzator klime ima izjemno pomembno vlogo med komponentami naprave za hlajenje in ogrevanje prostora oziroma okolice.

Avto deli Silux so odlična zamenjava za iztrošene komponente v našem vozilu. Tako poskrbimo, da bo naše vozilo delalo enako ali celo bolje, kot pa je s tovarniškimi deli.

Poskrbimo za naše vozilo z avto deli Silux

Našemu vozilu se moramo na vsake toliko časa posvetiti. Kot prej omenjeno, moramo zamenjati olje, gume, čistilno tekočino ipd. Enako pa velja za klinasti jermen. Ta je narejen, da brez težav vzdrži na tisoče kilometrov. Njegova življenjska doba pa je odvisna od sledečih parametrov:

  • Vremenske razmere v katerih vozimo naš avtomobil
  • Kvaliteta samega jermena
  • Način vožnje

Guma je dokaj občutljiva na vročino. Tako veliko strokovnjakov priporoča, da naše vozilo parkiramo v senco, ko je to le mogoče. Tako bomo zavarovali zdravje motorja, kot tudi notranjosti kabine našega avtomobila. Če pa to ni mogoče, je priporočljivo investirati v cerado za avto. Tako zaščitimo našega jeklenega konjička pred vročino, mrazom, vlago in drugimi naravnimi elementi.

Če sami opravljamo menjavo olja in druge vzdrževalne naloge, moramo paziti, da jermena ne umažemo. Tako se moramo izogibati razlitju olja, hladilne tekočine in čistil na jermene. S tem bomo zagotovili, da ne bo prišlo do kemične reakcije, ki bi škodovala gumi in sčasoma načela zdravje drugih komponent v motorju.

Previdna vožnja ohranja zdravje našega vozila

Med vožnjo se naš motor prične segrevati. Temu je tako, saj je proces notranjega izgorevanja zelo intenziven. Tako ima vsako vozilo posebne senzorje, ki nam sporočijo stanje temperature v našem motorju. Pri tem pa je zelo pomembno, da motorja nikoli ne pregrejemo. Če se nam to pripeti, se lahko pričnejo topiti določene komponente, kot so klinasti jermeni, čepki, cevi ipd.

YouTube video

Če nas vozilo opozori, da je delovna temperature motorja previsoka, je dobro, če vozilo čimprej ustavimo in pokličemo pomoč.

Proti nepričakovanim težavam na cesti se lahko ubranimo, če izberemo nadomestne avto dele Silux. Tako smo lahko prepričani, da naše vozilo uporablja ročno izbrane ter kakovostne dele znanih proizvajalcev.

Avto deli Silux so vrhunske kvalitete

Novejši avtomobili so izredno vzdržljivi. Uporabljajo materiale, ki imajo dolgo življenjsko dobo ter lahko prenesejo velike obremenitve. Navaden klinasti jermen lahko zdrži tudi do 100.000 kilometrov, preden ga je potrebno zamenjati. Seveda pa to ni pravilo, saj lahko zdrži manj, ali pa tudi več. Tako so redni pregledi motorja izredno pomembni za vsa nova, kot tudi starejša vozila.

Navaden klinasti jermen
Navaden klinasti jermen

Priporočeno je, da vedno kupimo nadomestne avto dele znanih ponudnikov, kot je Silux. Tako bomo ohranili tehnično popolnost vsakega osebnega in industrijskega vozila.

Iz iste kategorije: