Letne gume

Kakšno vrsto letnih gum izbrati

Letne gume morajo imeti dobro zmogljivost v vsakem vremenu in podlagi. Poznamo tudi take gume, ki so dobre samo v specifičnih pogojih. Najboljša izbira so gume, ki imajo širok razpon delovanja v različnih scenarijih. S tem mislimo, da se dobro obnesejo na mokri in suhi cest. Tukaj si bomo pogledali, katere so glavne karakteristike letnih gum in kako izberemo tako, ki bo najboljša za naš način vožnje.

Oprijem na cestišču

Če se vozimo veliko po cesti v suhih pogojih, je vedno boljša izbira guma, ki ima veliko površino. Temu je tako, ker večja površina omogoča tehnologijam, ki so vgrajene v gumi in skrbijo za boljši oprijem na cesti, da delujejo boljše. To nam bo tudi omogočilo bolj varno vožnjo pri večjih hitrostih na avtocesti in drugih cestah, ki so rezervirane za motorna vozila. Vedno vozimo varno in se držimo predpisov ter prilagodimo hitrost glede na kvaliteto cesta na kateri se znajdemo.

Tukaj bi radi omenili, da vtori v gumi povečajo adhezijo gume in ceste, kar pomeni, da se bo več moči preneslo s koles na cesto. Tako bomo optimizirali porabo goriva in bolje izkoristili vsako konjsko moč našega jeklenega konjička. Poleg tega imajo vtori druge pomembne naloge, kot odtok vode s koles in preprečevanje akvaplaninga – ustvarjanje plasti vode med gumo in cestiščem, ki lahko resno ogrozi našo stabilnost vožnje.

Letne gume

Z letnimi gumami na mokri cesti

Mokro cestišče je lahko izredno nevarno, saj naš avto lahko izgubi oprijem kjerkoli. To je najbolj verjetno, da se nam pripeti na ostrih ovinkih in spustih cestišča, saj izgubimo gravitacijsko silo, ki pritiska avtomobil na cesto. Gume, ki imajo odličen oprijem na mokrem cestišču imajo vgrajene dodatne tehnologije in so malo drugačne konstrukcije. Običajno imajo večji delež silikona zmešanim z samo gumo. Take gume se največkrat uporabljajo na športnih avtomobilih, saj potrebujejo dober oprijem pri visokih hitrostih.

Vtori pri takih gumah so globlji, vendar jih je manj. Globlji vtori so zato, da se lahko hitro znebimo odvečne vode med vožnjo in preprečujemo akvaplaning. Letne gume z manj vtorov se bodo bolje odnesle na mokrih cestiščih.

Pravilne dimenzije gume

Indeks in dimenzija gume, ki jo najdemo v priročniku našega avtomobila sta zelo pomembna. To pomeni, da imamo nekaj različnih dimezij gum na izbiro, ki jih lahko namestimo na naš avtomobil. Kot prej omenjeno, za letne gume priporočamo najširše profil, ki ga lahko namestimo. Seveda so tudi druge pomembne stvar na katere moramo paziti. Tukaj lahko izpostavimo indeks teže in hitrosti naših gum.

Letne gume

Uporaba teh predpisov je zelo pomembna, saj omogočajo, da naš avto lahko varno uporabljamo. Proizvajalec našega avta je testiral vozilo za najvišjo možno hitrost in težo, ki jo lahko prenese. Tukaj moramo omeniti, da pravilne dimenzije in indeksi omogočajo tehnologijam, kot je ABS, da delujejo pravilno.

Če menjavamo gume z drugimi znamkami, kot jih proizvajalec priporoča, moramo upoštevati, da lahko pride do manjših razlik. Te razlike nikoli ne smejo presegati več kot 2 procenta, saj drugače lahko poškodujemo naš avto. To velja za velikost gume, kot tudi druge karakteristike o katerih smo prej govorili.

Teža vozila in omejitve hitrosti

Vsaka guma ima najvišji indeks teže in hitrosti, ki jo lahko prenese. Te omejitve moramo upoštevati, saj drugače resno ogrožamo sebe in druge voznike na cesti. Ko kupujemo nove letne gume v trgovini ali spletni trgovini, se prepričajmo, da je zmogljivost gume glede na težo in hitrost vedno enaka ali večja, kot je predpisal proizvajalec našega avtomobila.

Uporaba gume z večjim indeksom nam bo omogočila boljšo stabilnost vozila, ko vozi naravnost, vendar to je več ali manj vse, kar bomo dobili. Bolj trpežne gume z višjimi indeksi so načeloma tudi težje, saj imajo večji upor in s tem zvišujejo porabo goriva.

YouTube video

Zamenjava gum

Ko se odločimo za zamenjavo gum, se morda velikokrat vprašamo, če je smiselno zamenjati samo dve ali vse štiri gume. Najboljša opcija je, da zamenjamo vse štiri gume, saj bo to omogočilo, da naš avto optimalno razporedi težo med kolesi. To bo tudi naredilo vožnjo bolj udobno. Enako bomo povečali varnost, saj bomo z zamenjavo vseh gum dosegli, da:

  • Bo avto bolj stabilen na cesti
  • Zavore bodo delovalo bolj učinkovito
  • Tehnologija, kot je ESP bo delovala pravilno

V vsakem primeru je uporaba kvalitetnih gum ena izmed najpomembnejših značilnosti vsakega avta. Vedno preglejmo gume, če se odpravljamo na daljša potovanja. Letne gume se menja na približno vsake 2 leti, saj sčasoma izgubijo svoj profil in postanejo nevarne za uporabo.

Tlačni kompresor za pnevmatike

Majhna a pomembna naprava za vsakega voznika

Tlačni kompresor za pnevmatike nam lahko prihrani veliko težav. Z njem zasilno napolnimo izpraznjeno kolo, da vozilo zapeljemo do vulkanizerja. Najbolje pa je, če odstranimo celotno kolo in namestimo rezervno. Pri namestitvi pa s kompresorjem preverimo tlak, da zagotovimo varno in udobno vožnjo.

Iz iste kategorije: