Strešni nosilci morajo praviloma prenašati velike obremenitve

Nasveti za uporabo transportnih sistemov

Za pridobitev dodatnega shranjevalnega ter transportnega prostora v vašem avtu so strešni transportni sistemi odlična rešitev. Mednje, na primer, sodijo strešni prtljažniki in strešni nosilci ter drugi najrazličnejši dodatki. 

Za varno uporabo tovrstnih sistemov pa boste morali biti pozorni na nekatere pomembne dejavnike, kot so izbira ustreznega sistema, pravilno branje ter razumevanje navodil za nameščanje, pritrditev tovora.

Izbira najustreznejšega transportnega sistema 

Pred nakupom ter montažo dobro preverite, katera vrsta sistema je najprimernejša za vašo uporabo in ne nazadnje tudi za vaše vozilo. Predlagamo, na primer, da izberete strešni nosilec ali prtljažnik, ki ima dolgo življenjsko dobo. Na to zlasti vplivata kakovost samega materiala pa tudi izdelava. 

Strešni nosilci za vaš avtomobil
Strešni nosilci za avtomobile

Avtomobilski strešni nosilci morajo praviloma prenašati velike obremenitve. Prav tako so lahko pogosto izpostavljeni snegu, dežju, mrazu in drugim neugodnim vremenskih razmeram. O pravi izbiri sistema se posvetujte s prodajalcem. 

Temeljito branje navodil 

Pred nameščanjem nosilcev na strehi si vzemite nekaj časa za temeljito branje navodil. Ta so vedno priložena k izdelku; zelo zaželeno je, da so napisana v jeziku, ki ga razumete.

YouTube video
Video: Univerzalni strešni nosilci Nordrive

Navodila za montažo so priložena predvsem zaradi tega, da boste nosilce lahko hitreje, lažje in pravilno namestili. To pomeni tudi varno uporabo izdelka. 

Nameščenje strešnih nosilcev 

Najprej boste morali zelo temeljito očistiti streho svojega vozila. Umazanija namreč v veliki meri preprečuje pravilno nameščanje nosilcev. Za lažje montiranje uporabite posebna mazila, ki delujejo kot lubrikant. To vam bo omogočilo lažje nameščanje vijakov ter ostalih podobnih elementov. 

Z mazilom dobro zavarujte vijake ter matice. Na ta način bodo odlično zaščiteni pred zunanjimi vplivi, na primer pred snegom, vetrom ter dežjem. Po montaži dobro preglejte ter preverite, ali so strešni nosilci ter dodatki trdno pritrjeni. 

Pritrjevanje tovora 

Med vožnjo, zlasti med zaviranjem, na strešni tovor delujejo večje sile. To od vas zahteva kar se da dobro pritrditev tovora na streho. S tem se boste izognili, da bi vam prtljaga med vožnjo spolzela kam drugam. 

Nosilci ter tovor na strehi avta morajo biti pričvrščeni in pokriti tako, da ne predstavljajo prav nobene ovire ali celo nevarnosti za vse ostale udeležence v cestnem prometu. Ob nalaganju tovora posebno pozornost namenite še teži prtljage. Upoštevajte obtežitev za vozilo, ki vam ga je ob nakupu predpisal proizvajalec. 

Iz iste kategorije: