Pomen meglenk pri vožnji z jeklenimi konjički

Megla je eden od najbolj zahrbtnih vremenskih pojavov, s katerim se srečujemo predvsem jeseni ter pozimi. V tem času moramo biti na cesti izjemno previdni. To v praksi pomeni tudi to, da ima naš jekleni konjiček tudi vso potrebno opremo. V času megle so v ospredje postavljene tudi meglenke, ki jih lahko v resnici uporabljamo le takrat. Žal pa jih večina ljudi še vedno uporablja tudi v drugih vremenskih razmerah. Pri tem pa so z uporabo meglenk izven meglenega obdobja lahko izjemno nevarni. Z njihovo uporabo namreč ogrožajo vidljivost drugih voznikov.

Kdaj meglenke prevzamejo glavno vlogo v prometu?

Uporabo meglenk določa poseben zakon, ki pravi, da se na cesti ob zmanjšani vidljivosti praviloma uporabljajo zasenčeni žarometi, meglenke ali pa kar kombinacija obeh. Nujno je vedeti, da je uporaba meglenk po zakonu dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 metrov. Hkrati pa se meglenke obvezne tudi, kadar delujejo v funkciji prilagodljivih žarometov. Prav tako je izjemnega pomena, da vemo, da uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim na majhni razdalji vozi drugo vozilo.

Kaj sploh so meglenke?

Meglenke za avto predstavljajo prav posebne luči, za katere je značilen močnejši snop svetlobe. Nameščene so nizko pod žarometi, omogočajo pa seveda boljšo osvetljenost cestišča. To je nadvse uporabno predvsem pri manjši in slabši vidljivosti. V praksi to pomeni v megli ali drugih slabših/podobnih razmerah. Za sprednje meglenke je značilno, da so bele barve, za zadnje pa, da so močne rdeče barve. Nastopajo lahko v paru ali pa so samo ene.

YouTube video

Zadnje meglenke so v vse avtomobile vključene serijsko, predvsem zaradi zagotavljanja varnosti in tudi boljše vidljivosti zadka avtomobila pri slabši vidljivosti. Za sprednje meglenke pa je znano, da so na voljo kot dodatna oprema našega jeklenega konjička. Ravno zato še niso vgrajena serijsko. Svetujemo vam, da jih v svoje vozilo čim prej vgradite sami, v primeru da jih še nimate. Lahko pa to storite tudi s pomočjo mehanika. S tem boste vsekakor poskrbeli za veliko boljšo varnost med vožnjo s svojimi jeklenimi konjički.
Meglenke so torej izjemnega pomena. Ko preverjamo, ali je z našim prevoznim sredstvom vse v najlepšem redu, vedno preverimo tudi delovanje meglenk.

Iz iste kategorije: