Žarometi, eden pomembnejših delov vozila

Praktično od kar obstajajo vozila, so žarometi nujni sestavni del vozila. Naj si bo to kolo, motor ali avtomobil, vsako vozilo potrebuje žaromete. Na začetku so bili namenjeni osvetljevanju vozil, nato pa vse bolj tudi osvetljevanju vozišča pred vozilom.

Danes so, poleg teh dveh osnovnih funkcij, pomembni tudi iz vidika varnosti v prometu. Ta dobrina je vse bolj sestavni del našega življenja. Zato proizvajalci vozil tudi na področju žarometov skrbijo, da je svetilnost večja, da je vidnost večja in da so s tem vozila bolj varna.

Kaj kot voznik lahko storim za boljšo svetilnost žarometov

Poleg navodil proizvajalcev o tem, kdaj je žaromet potrebno zamenjati, velja omeniti nekaj preprostih opravil. Pred vsako vožnjo preverite, ali so žarometi očiščeni. Umazani žarometi pomenijo slabšo svetilnost in slabšo vidnost. V žarometa vstavljajte kvalitetne LED žarnice za avto. Vsake toliko časa natančno preverite, ali so žarometi nepoškodovani.

Že drobne razpoke na stikih ali steklu žarometov, so ključnega pomena za dobro delovanje. Prekomerni vdor vode in vlage v žaromet lahko pomeni, da bo steklo postalo motno. Svetilnost bo tako manjša. Tudi odboji elementi žarometa, ki poskrbijo, da je svetilnost čim večja, bodo lahko umazani in motni. Tako bomo na cesti hitro lahko spregledali kakšno oviro, ki bi jo z dobrim žarometom lahko opazil. Naša vožnja bo varnejša.

Ob vsaki poškodbi žaromet zamenjajte

Če se zgodi, da se žaromet poškoduje, ne odlašajte z menjavo. Naj si bodo to mehanske poškodbe, ali pa vidne poškodbe notranjosti žarometa. Žaromet lahko tudi zaradi starosti postane moten in ne opravlja več svoje funkcije, tako kot bi jo moral. V teh primerih obiščite servis, kjer vam bodo žaromete lahko hitro zamenjali z novimi. Pri tem seveda poskrbite, da bodo žarometi kvalitetni. Le kvalitetni žarometi namreč zagotavljajo, da boste varen in vzoren voznik. Tako boste tudi sami pripomogli k dobrini, ki jo zasledujejo proizvajalci vozil.

YouTube video

V prometu biti varen je dobrina, za katero lahko največ storimo sami. Če se boste držali zgornjih navodil, boste pripomogli k trudu proizvajalcev vozil in žarometov. Vaša vozila bodo podnevi in ponoči vidna in vi boste videli bolje. Na cesti ne bo več skritih ovir in nič vas ne bo presenetilo.

Iz iste kategorije: